EXPRESSEN.SE
SNABBAST. En specialbyggd Ford GT med 1700 hästkrafter är nu officiellt världens snabbaste gatlegala bil.

SNABBAST. En specialbyggd Ford GT med 1700 hästkrafter är nu officiellt världens snabbaste gatlegala bil.

Visa i helskärm
1/1

Officiellt världsrekord - världens snabbaste bil

Bugatti Veyron gör 431 km/h. Koenigsegg Agera R klarar teoretiskt av 440 km/h. Båda slagna av en specialtrimmad Ford GT. 455,82 km/h lyder nya officiella världsrekordet för gatlegala bilar.

Performance Power Racing tog sin Ford GT med över 1 700 hästkrafter till Nasas landningsbana för rymdfärjor på John F. Kennedy Space Center i Florida. Där skulle det sättas nytt hastighetsrekord över standing mile, alltså stillastående start, sedan fullt järn hela vägen förbi en markering vid 1 609,34 meter (1 mile). Man lyckades riktigt bra. När bilen passerade 1 609 meter klockades hastigheten med hjälp av mätverk från TAG Heuer till 455,82 km/h. Det är officiellt världsrekord enligt Guinness Rekordbok. 455,82 km/h är hiskeligt fort. Fortare än Bugatti Veyron Super Sports officiella rekordtopphastighet 431,074 km/h och fortare än den teoretiska toppfarten 440 km/h för Koenigsegg Agera R.

Material från rymdraketer

Men nu är det inte en standard Ford GT som slog nytt världsrekord. Långt ifrån. Väldigt långt ifrån till och med. Performance Power Racings Ford GT är full av komponenter som ännu inte hittat ut på marknaden. Hela hastighetsrekordet är en del i utvecklingen och testandet av nya högklassiga komponenter för kommande supersportbilar och så småningom även mer vanliga bilar. Vi pratar komponenter gjorda i pandalloy, en aluminiumlegering som väger extremt lite men som samtidigt är mer hållfast än något annat motsvarande på marknaden. Materialet används i rymdraketer och är så klart inte billigt. Lägg till två grova turboaggregat och diverse andra grejor så har vi världens snabbaste gatlegala bil.

I grunden har bilen en 5,4-liters V8 med kompressor på 550 hästkrafter som via en sexväxlad manuell låda driver bakhjulen. Toppfarten ligger normalt på 330 km/h.

Bilder och film från världsrekordet hittar du via länken intill artikln.