EXPRESSEN.SE
Nya 9-3 skulle få tydliga Saabdrag.

Nya 9-3 skulle få tydliga Saabdrag.

Foto: P4 Väst

Visa i helskärm
1/1

Nya Saab 9-3 – så här skulle den ha sett ut!

En av de viktigaste modellerna som skulle ha kommit ut från Spykerägda Saab, ifall konkursen inte hade ägt rum, var en ny Saab 9-3. Sveriges Radios P4 Väst har nu kommit över bilder på hur bilen skulle ha sett ut, om den blivit av.

De lågupplösta bilderna (se fler via länken intill) kommer från en affärsplan som Saab utarbetade i maj 2011, som nu alltså Sveriges Radios P4 Väst-redaktion kommit över. Bilderna visar en datorgenererad modell från tidigare det året, och utgjorde en sen, men inte slutlig version av designen.

Nya Saab 9-3, formgiven av Jason Castriota, skulle ha baserats på den nyutvecklade Phoenix-plattformen och återupptagit Saabs tradition av halvkombimodeller. Som bilderna visar hämtades inspiration från Saab 900, av årsmodell före 1993.

Skulle haft premiär i fjol

Enligt uppgift skulle Saab 9-3 ha haft premiär på Genèvesalongen i fjol, om allt hade gått enligt planerna.

NEVS, som köpt upp Saabs konkursbo (och som i dagarna lanserat en ny hemsida för Saab), har för avsikt att färdigutveckla Phoenix-plattformen. NEVS har dock inte rättigheterna till Castriotas design. Alltså lär en Saab 9-3 med detta utseende aldrig bli av.


Se fler bilder på hur nya Saab 9-3 skulle ha sett ut om den blev av.