EXPRESSEN.SE
Bosch presenterar flera tekniknyheter man jobbar med.

Bosch presenterar flera tekniknyheter man jobbar med.

Foto: Bosch

Visa i helskärm
1/1

Nu kommer garaget som parkerar din bil

Självparkerande bilar finns redan ute i trafiken.

Men nu ska garagen kunna parkera bilen åt dig.

Systemet utvecklas av tyska Bosch och ska vara klart 2018.

Gillar du att fickparkera?

Tack för din röst!

Gillar du att fickparkera?

Stuttgart blir den ort som får testa Bosch smarta garage. Enligt Bosch ska det bara vara att lämna bilen i entrén och så sköter garaget resten. När du ska åka igen så hämtar garaget din bil och kör fram den till utgången.

Bosch ska utveckla ett system med sensorer som berättar för garaget var det finns en ledig plats och system som sedan använder bilens funktioner för att parkera bilen åt dig.

LÄS MER: Mercedes ska lansera fyra nya elbilar

Utvecklar en rad nya funktioner

Enligt Bosch vd Volkmar Denner så arbetar den tyska teknikjätten på en rad nya funktioner som ska underlätta ditt billiv.

* Tillsammans med TomTom utvecklar Bosch ett system med dynamiska kartor som uppdaterasi realtid. Om till exempel en bil rapporterar att det är halt på ett vägavsnitt så ska andra bilar kunna ta del av den informationen direkt. Du ska alltså bli förvarnad om vägens kondition.

* Redan i år ska Bosch presentera en app till din telefon som varnar dig om du kör åt fel håll på en enkelriktad väg. Appen varnar också andra trafikanter om det är en bil sonm kör åt fel håll på en enkelriktad väg.

* Bosch ska utveckla en app som du ska kunna använda i bilen och som styr värmen i ditt hus.

* En ny typ av pekskärm ska utvecklas som har en yta som kan skifta i struktur. Olika funktioner ska alltså kännas annorlunda på skärmen vilket ska underlätta för att styra olika funktioner.