EXPRESSEN.SE

Lögnbråk om Saab

När Maud Olofsson och Mona Sahlin rök ihop förnekade S-ledaren att hon sagt att staten ska köpa Saab - och anklagade Maud för att ljuga.
Men vem är det som ljuger?
- Då handlar det om att se om staten bör vara med och gå in som ägare tillfälligt, sade Mona Sahlin i Ekots lördagsintervju i november.
Både Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson har vid flera tillfällen kritiserat Mona Sahlin för att hon enligt dem vill att staten ska gå in som ägare i Saab. Men i en hetsig radiodebatt i Studio Ett i förrgår bet S-ledaren ifrån och förnekade att hon sagt så.
Hon gick så långt som att påstå att Maud Olofsson ljuger.
- Till skillnad från Maud Olofsson som hela tiden ljuger om att jag vill att man ska köpa Saab, så är det inte så, sade hon.
När Maud Olofsson frågade Mona Sahlin om hon tycker att staten ska gå in som delägare fick hon ett snabbt svar.
- Nej, vi ska inte gå in som delägare, svarade S-ledaren.

Bytt åsikt

Men så lät det inte för knappt två månader sedan. I Ekots lördagsintervju 29 november förra året öppnade Mona Sahlin upp för att staten skulle gå in som ägare i Saab.
- Tror vi då att Saab och Volvo är så pass moderna, och kan överleva, och tillverka bra, miljömässigt schysta bilar, då handlar det om att se om staten bör vara med och gå in som ägare tillfälligt, i väntan på att den här krisen vänder. Till och med det tycker jag att politiken måste våga fråga sig, sade S-ledaren i november.

Blogg-snackis

De olika beskeden från Mona Sahlin är redan en snackis i bloggosfären, och Stockholmscenterns distriktsordförande Per Ankersjö har lagt upp en video på YouTube där S-ledarens uttalanden ställs mot varandra.
När Expressen konfronterar Mona Sahlin säger hon att hon inte alls bytt åsikt. Enligt henne menade hon att det inte går att utesluta ett tillfälligt statligt ägande i den svenska fordonsindustrin, inte att det skulle vara ett förstahandsalternativ.
Hon säger sig inte vilja "köpa Saab", utan bara att staten ska vara mer aktiv.
- Den här debatten är bara ett försök att dimma till det som det egentligen handlar om, nämligen vilken roll en svensk regering ska ha när Sverige står inför sin värsta kris på arbetsmarknaden på årtionden.

Extra förmedlare

Nu pekar allt på att Saab kommer genomgå en rekonstruktion, och under tiden vidtar Arbetsförmedlingen kraftiga åtgärder för att kunna stå pall en eventuell våg av uppsägningar.
Man har därför satt in 30 extra arbetsförmedlare i Trollhättan, och erbjudit Saab att öppna ett kontor vid fabriken.

Bara sunda företag

Samtidigt håller regeringen fast vid sin linje: det blir inga pengar.
- Vi ska hjälpa de företag som har sunda affärsmöjligheter att utvecklas, sade Maud Olofsson under en frågestund i riksdagen i går.