EXPRESSEN.SE
Fartkamerorna i Sverige kommer att bli fler.

Fartkamerorna i Sverige kommer att bli fler.

Foto: Mikael Wallerstedt

Visa i helskärm
1/1

Lista: Här åker flest fast för fortkörning

I Uppsala län åker flest fortkörare fast, i förhållande till invånarantalet. Västmanland och Norrbotten kommer på andra respektive tredje plats, visar en sammanställning av antalet registrerade fortkörningar.

Det är tidningen På väg som har sammanställt statistiken från fartkameror och polisens manuella kontroller mellan 2010 och 2012.

Listan visar alltså var flest förare i förhållande till invånarantalet åker fast, inte hur många som faktiskt kör för fort.

Minst antal fortkörare åker fast på Gotland, men även i Stockholm är det förhållandevis få som får fortkörningsböter.

Avslagna kameror

På väg avslöjar också att fartkamerorna i själva verket inte registrerar alla fortkörare som passerar. Det kan bero på dålig sikt, att fordonet är registrerat utomlands eller att förarens solskydd är nedfällt.

– Kamerorna är dessutom inte igång hela tiden, utan på slumpvisa tider, berättar poliskommissarie Bengt Svensson för På väg.

Skälet är att målet med fartkamerorna inte är att få fast så många som möjligt, utan att sänka den generella hastigheten på vägsträckan.

Det planeras en stor utbyggnad av antalet fartkameror i Sverige. Detta för att få ner antalet omkomna i trafikolyckor, uppger Svensson för På väg.