EXPRESSEN.SE
BMW är bilmärket som är värst drabbat av bildelsstölder.

BMW är bilmärket som är värst drabbat av bildelsstölder.

Foto: BMW

Visa i helskärm
1/1

Ligor som länsar bilar på delar ökar kraftigt

Stölderna av bildelar ökar kraftigt i Sverige, visar en rapport från Larmtjänst.

Och det är ofta organiserade ligor som ligger bakom brotten.

– Reservdelarna är relativt lätta att stjäla, smidiga att transportera och frakta ut ur landet, säger Mats Galvenius vd på Larmtjänst

Under de senaste åren har stölderna av delar från bilar ökat markant. Larmtjänst har kartlagt stölderna i en rapport och fokuserat på tre specifika reservdelar som man vet ofta förekommer vid denna typ av stöld: strålkastare, airbags och navigationssystem.

Mellan 2011 och 2015 ökade antalet rapporterade stölder från 1 039 till 1 926 stycken, en ökning på 85 procent. Störst var ökningen under 2015 då antalet steg med 31 procent.

– Reservdelarna är relativt lätta att stjäla, smidiga att transportera och frakta ut ur landet. Det finns även en lukrativ internationell avsättningsmarknad för denna typ av gods, säger Mats Galvenius vd på Larmtjänst.

LISTA: Bilbedragarnas 10 vanligaste blåsningar

Organiserade internationella ligor

Enligt larmtjänst begås stölderna i stor utsträckning av organiserade ligor, ofta med internationell koppling. Det handlar enligt larmtjänst sällan om tillfällighetsbrottslingar, eftersom det här krävs teknisk kompetens för att stjäla utrustningen och en inarbetad logistik för att sälja godset vidare.

– Vi måste jobba för att motverka de organiserade stöldligornas verksamhet eftersom de utgör en viktig finansieringskälla för andra typer av organiserad brottslighet, säger Mats Galvenius.

Stölderna är kostsamma och under perioden har skade- och reservdelskostnaderna i Sverige ökat från 50 miljoner kronor till drygt 104 miljoner kronor vilket innebär en ökning med 106 procent.

BMW, VW och Volvo hårt drabbade

– BMW, Volkswagen och Volvo tillhör de fabrikat som är mest utsatta för denna typ av stöld. Under perioden har BMW ägarna drabbats av 2 615 stölder, Volkswagen 1 272 stölder och Volvo 1 160 stölder. BMW drabbas av stölder som gäller alla de tre komponenterna medan Volkswagen främst drabbas av stölder av navigationssystem. Volvo drabbas främst av stölder av strålkastare, enligt Galvenius.