EXPRESSEN.SE
Från början verkade det som att det var modellen XC70 som var drabbad, men även ägare till andra modeller har rapporterat problemet.

Från början verkade det som att det var modellen XC70 som var drabbad, men även ägare till andra modeller har rapporterat problemet.

Foto: Volvo

Visa i helskärm
1/1

Kan finnas livsfarligt fel på nya Volvobilar

Nyare Volvobilar riskerar att drabbas av ett allvarligt fel.

Och det handlar om ett fel som skulle kunna innebära livsfara.

– Vi jobbar naturligtvis för fullt med att ta reda på vad det är frågan om, säger Annika Bjerstaf, tillförordnad presschef på Volvo Car Sverige.

Ett flertal ägare till nyare Volvobilar vittnar på Volvoforumet jagrullar.se om problem med sina bilar. Enligt uppgifterna på forumet stängs bilens alla funktioner – inklusive motor – av under en kort stund för att sedan startas om. Och när det händer under färd har det blivit en otäck upplevelse för flera bilägare.

– Det har hänt två gånger att alla displayer dör och bilen startar om sig när jag kör.

Omstarten innebär att allting dör och bilen "återställer" sig till läget som den var när jag startade den. Alltså, den låser om alla dörrar och bakrutan och min sätesvärme startar.

Båda gångerna har jag kört med den adaptiva farthållaren som också helt dör när detta händer, vilket gör att omstarten upplevs som ganska läskig eftersom den direkt påverkar min färd, skriver en person på jagrullar.se.

– Bilen rycker till allt stendör för att sedan tända upp/starta allt igen och bilen fortsätter. Men jävlar vad man hinner tänka mycket den sekunden det händer, skriver en annan.

Utreder felet

Volvo är väl medvetna om problemet – men kan i nuläget inte berätta vad det beror på.

– Vi jobbar för fullt med att utreda detta, men har ännu inte riktigt kommit ända fram. Så fort vi vet vad som ligger bakom detta så kommer vi att kontakta alla som är berörda, säger Annika Bjerstaf.

Från början verkade det som att det var modellen XC70 som var drabbad, men även ägare till andra modeller har nu berättat om liknande problem.

– Vi kan ännu inte säga att detta är specifikt för XC70. Det handlar om nyare bilar och vi kan inte vara modellspecifika, säger Bjerstaf.

Hur lång tid det kommer att ta innan Volvo vet vad som ligger bakom problemet kan Annika Bjerstaf inte heller säga.

– Det pågår ett intensivt arbete och för varje ny rapport vi får in kommer vi närmare en lösning, säger hon.

Några olyckor som kan kopplas till problemen med de nyare Volvobilarna har ännu inte rapporterats.