EXPRESSEN.SE
Enligt en tingsrättsdom behövde en utländsk förare inte bevisa att han hade körkort – det var upp till åklagaren att bevisa motsatsen.

Enligt en tingsrättsdom behövde en utländsk förare inte bevisa att han hade körkort – det var upp till åklagaren att bevisa motsatsen.

Foto: Lasse Svensson

Visa i helskärm
1/1

Jurist bekymrad över friande körkortsdom

– Jag ser en fara i att det blir tillåtet att köra utan körkort.

Juristen Staffan Moberg på branschorganisationen Svensk Försäkring är bekymrad över vilka följderna kan bli av den friande tingsrättsdomen när det gäller borttappade utländska körkort.

Den uppmärksammade och kontroversiella domen gällde en person som nyligen stod åtalad för olovlig körning i Karlskrona. Han fastnade som körkortslös i en poliskontroll i Blekinge i september förra året. Mannen hävdade att han hade en utländskt körkort - som han tappat.

Tingsrätten ansåg inte att åklagaren kunde bevisa att mannen inte hade något utländskt körkort och friade därför honom.

TINGSRÄTTEN: Helt okej köra utan körkort

”Hoppas domen överklagas”

Staffan Moberg tror inte att målet stannar på tingrättsnivå utan fortsätter upp i Hovrätten.

– Först och främst hoppas jag att tingrättens dom överklagas. Men om rättsläget skulle bli detta - att det kan vara tillåtet att köra utan körkort - måste lagstiftningen ändras. I annat fall är risken överhängande att det kommer ut många sämre förare i trafiken vilket skulle innebära fler trafikolyckor och i förlängningen höjda försäkringspremier, säger han.

Efterlyser tuffare straff

Polisen i Blekinge har ett 30-tal liknande fall - där personen säger sig ha tappat sitt utländska körkort - under utredning. Staffan Moberg tror att en straffskärpning skulle kunna minska antalet personer som kör utan körkort.

– Jag skulle gärna se att det blev tuffare straff för olovlig körning. Som det är idag är straffen, för att köra utan att ha giltigt körkort, inte tillräckligt avskräckande, säger Staffan Moberg.

Svensk Försäkring har 40-tal försäkringsföretag som medlemmar. Tillsammans svarar de för mer än 90 procent av den svenska försäkringsmarknaden.

– Än har vi inte diskuterar detta gemensamt. Vi får se hur det blir längre fram, säger Staffan Moberg.

Tingsrättens dom innebär inte att det är fritt fram att köra bil utan körkort. Fallen bedöms individuellt. Det gäller att avgöra hur trovärdig den misstänkta personens körkortshistoria är.