EXPRESSEN.SE
HYRA BIL I EUROPA? Det finns en hel del som är bra att tänka på innan du hämtar ut en hyrbil.

HYRA BIL I EUROPA? Det finns en hel del som är bra att tänka på innan du hämtar ut en hyrbil.

Foto: Wavebreakmedia Ltd

Visa i helskärm
1/1

Hyrbil i Europa – här är bästa tipsen

Ska du boka hyrbil hemma, eller ska man göra det på plats? Ska man ta en dyr eller billig firma och vilka försäkringar behövs? Frågorna är många och det lönar sig att ta reda på vad som gäller innan du bokar.

Motormännens reseexpert Karl von Schoultz ger dig de bästa råden för hur du undviker fallgroparna och får en lyckad hyra av bil utomlands.

– Hyr man bil i Europa bör man alltid tacka ja till en kompletterande försäkring, men ta reda på vad försäkringen kostar innan du bokar hyrbilen. Prisskillnaderna är stora. Om bilhyran är billig kan priset för extraförsäkringen vara högt. En del uthyrare tar ett fast pris för extraförsäkringen, andra tar betalt per dag. Här finns stora pengar att spara, säger Karl von Schoultz.

”Påtala minsta repa”

När bilen hämtas ut ska biluthyraren vara med och inspektera bilen. Finns det skador på bilen ska det noteras i avtalet, så att den som hyr bilen inte krävs på ersättning för skadorna när bilen lämnas tillbaka.

– Påtala minsta repa. Då slipper du betala för gamla skador, säger Karl von Schoultz.

Tänk igenom vad du behöver för bil på resan och var ute i god tid när du lämnar tillbaka bilen, speciellt vid flygplatser eftersom uthyrningsställena ofta ligger avsides. Bilen ska dessutom ofta tankas innan återlämnandet. Vänta sedan kvar tills bilen är kontrollerad och begär att få ett kvitto på att bilen är återlämnad utan skador.