EXPRESSEN.SE
INTENSIV TRAFIKHELG. Motormännen varnar för vägar som inte är dimensionerade för den stora trafikökningen och vägar med dåliga avsnitt som inte är trafiksäkra.

INTENSIV TRAFIKHELG. Motormännen varnar för vägar som inte är dimensionerade för den stora trafikökningen och vägar med dåliga avsnitt som inte är trafiksäkra.

Foto: Suvad Mrkonjic

Visa i helskärm
1/1

Här är de farligaste vägarna i jultrafiken

Det vankas minusgrader och halka i hela landet inför en av årets stora trafikhelger.

Hundratusentals bilar ger sig ut på vägarna och flera av de stora Europavägarna rankas som de farligaste i landet, enligt en kartläggning från Motormännen.

En del av vägarna är inte hårt trafikerade under större delen av året och därför inte dimensionerade för den stora trafikökningen under jul och nyår.

– Andra är trafikerade året runt, men har väldigt dåliga avsnitt, som inte är trafiksäkra. När man kombinerar det med tung trafik och dåligt väglag så får det konsekvenser, säger Motormännens vd Maria Spetz.

Hon lyfter fram behovet av mötesseparering, till exempel via mitträcken.

– Det har en bevisad och dramatisk påverkan på trafiksäkerheten, säger hon.

25 döda i helgtrafiken på tio år

De senaste tio åren har 25 personer dött i trafikolyckor mellan 20 december och 12 januari. Till det kommer 975 skadade, varav 300 allvarligt, enligt Motormännen som hänvisar till uppgifter från transportstyrelsen.

Maria Spetz är kritisk till att exempelvis E 20 mellan Vårgårda och Vara och mellan Götene och Marieberg saknar mitträcke. Inte heller planeras det av trafikverket förrän tidigast 2021.

– E 20 är en av de viktiga pulsådrorna genom Sverige med mycket tung trafik. Vi förstår det faktiskt inte, det är helt oacceptabelt, säger hon.