EXPRESSEN.SE
Många vittnar om delar som lossnar från deras Volvo XC70. Också nästan nya bilar drabbas av problemet. Volvo har valt att inte gå ut med hur många bilar som berörs.

Många vittnar om delar som lossnar från deras Volvo XC70. Också nästan nya bilar drabbas av problemet. Volvo har valt att inte gå ut med hur många bilar som berörs.

Foto: Volvo

Visa i helskärm
1/1

Felet gör ägarna galna – bildelarna lossnar

Flera ägare av populära Volvo XC70 vittnar om att delar lossnar.

Och ibland handlar det om nästan nya bilar som drabbas.

Nu har också Volvo uppmärksammat problemet och ska sätta in åtgärder. Men vill inte berätta hur omfattande fenomenet är.

– Där väljer vi att inte gå ut med någon information, säger Annika Bjerstaf, tf presschef för Volvo Car Sverige.

Volvo XC70 är en av Sveriges populäraste bilar – inte minst på begagnatmarknaden. Modellen, som är en version av den storsäljande XC70, har lockat många kunder tack vara sin högre markfrigång och de skärmbreddare och breda lister som ger bilen en lite tuffare terräng-look.

Allt fler ägare har dock upptäckt att både de här svarta skärmbreddarna och de aluminiumfärgade listerna som löper längs bilarna lossnar. En ägare som ALLT OM BILAR varit i kontakt med berättar att hans skärmkanter lossnade redan efter ett år. Sedan dess har de fått åtgärdas vid ett flertal till fällen. Många liknande berättelser finns också att läsa på olika Volvoforum:

”På min bil XC70 – 2011 – har de hittills bytt ut alla 8 listerna två gånger på 3000 mils körning men nu har de lossnat igen”.

”Jag har en XC70 2012. Förra sommaren lossnade plastlisterna på alla fyra dörrarna. För någon månad sedan hände det igen, men nu lossnade också plasten runt skärmarna”.

”På min XC70 2008 som gått 12 000 har varenda list på hela bilen börjat släppa. Jag menar verkligen varenda list! Det är sjukt dåligt på en så här pass dyr bil”.

Tål inte avfettningsmedel

En förklaring verkar vara att den tejp som används i monteringen är känslig för avfettningsmedel.

– Det är delvis korrekt att det handlar om avfettningsmedel. Hela bilden är att tejpen som använts för montering är känslig för avfettningsmedel och att monteringsprocessen i fabriken också innebär en viss känslighet för plastlisterna. Problemet kan delas upp i två delar, dels handlar dels om plastlister runt hjulhusen dels att en nedre plastlist modell bredare kan lossna. Nu sätter man in åtgärder i fabriken som ska eliminera dessa båda problem. I vår ska hela problematiken vara löst, säger Annika Bjerstaf.

Vilken typ av avfettningsmedel handlar det om?

– Petroleumbaserat.

Vad ska XC70-ägare göra för att undvika att skärmkanter och lister lossnar?

– Undvika allt för täta tvättningar med mycket avfettningsmedel.

Kan man tvätta sin XC70 i vanlig biltvätt?

– Absolut ja.

Hur stort är det här problemet?

– Där väljer vi att inte gå ut med någon information men bekräftar att problemet finns, säger Annika Bjerstaf.

 

LÄS MER: Kias nya suv – väldigt lik XC90