EXPRESSEN.SE
Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley.

Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley.

Foto: Kristofer Sandberg

Visa i helskärm
1/1

Federley med och utreder bilindustrin

EU ska utreda hela bilindustrin efter förra årets avslöjande om fusk gällande utsläppssiffror. I den kommitté som titta på hur reglerna följs och om regler eventuellt behöver ändras finns centerpartiets Fredrick Federley.

Flera länder runtom i världen genomför just nu egna undersökning på bilar för att se om tillverkarna eventuellt fuskat med utsläppsvärden.

Bland annat genomför myndigheterna i Frankrike kontroller av cirka 100 bilar från olika tillverkare.

Men EU är också med och utreder. Efter att den stora VW-skandalen briserade i höstas beslutade eu att tillsätta en utredningskommitté. Målsättningen är att utreda de missförhållanden som eventuellt finns runt EU:s avgastester. Ende svensk i kommittén är centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley.

LÄS MER: Efter razzian – Renault återkallar 15 000 bilar

”Återupprätta förtroendet”

- Det handlar om att återupprätta förtroendet för såväl bilindustrin som EU:s miljöarbete och det är ett uppdrag jag tar på oerhört stort allvar, säger Fredrick Federley, i ett pressmeddelande.

Fredrick har under en längre tid följt utvecklingen och hade bland annat i höstas synpunkter på hur den svenska regeringen skötte sig vid förhandlingar om nya regler för avgastester. Då menade Federley att regeringen agerade för tamt och att det förslag som mynnade ut från de förhandlingarna var för snällt mot bilindustrin.

Bringa klarhet exakt i vad som hände

Om VW-skandalen och de utredningar som nu ska inledas säger Federley så här:

- Det här var en stor skandal och många är med rätta besvikna och då är det vårt ansvar från politiken att bringa klarhet exakt i vad som hände, varför det hände och vad som behöver förändras för att liknande skandaler inte ska ske igen.

Kommittén kommer att arbeta med frågan under en stor del av 2016.

”Bilindustrin är skickliga lobbyister”

- Det kommer att bli ett hårt och tufft arbete. Bilindustrin är skickliga lobbyister och det är min uppgift att i den här typen av frågor att hitta en balans som ger tydliga förutsättningar för såväl den europeiska industrin som för miljöarbetet inom eu.

- Det är en viktig uppgift vi fått och vi kommer att lägga ner mycket kraft och tid på att se till att såväl arbetet med få en konkurrenskraftig industri som ett miljöarbete i framkant kan få fortsätta, säger Fredrick Federley.