EXPRESSEN.SE
På tiden – Transportstyrelsen anpassar sig efter moderna tider och ersätter faxen med e-mail.

På tiden – Transportstyrelsen anpassar sig efter moderna tider och ersätter faxen med e-mail.

Foto: Nikand4/iStockphotos

Visa i helskärm
1/1

Fax ut och e-post in på Transportstyrelsen

Bättre sent än aldrig.

Nu åker faxen ut hos Transportstyrelsen.

Det blir e-post som gäller i fortsättningen – för dem som använder tjänsten "Fordonsuppgifter - sök med registreringsnummer".

Tjänsten är Transportstyrelsens mest populära. Den handlar om att söka fram uppgifter från vägtrafikregistret om ett visst fordon.

I över tio år har det varit möjligt att gå in på Transportstyrelsens webbplats och få fram uppgifterna. Men i de fall där ägaren är en privatperson har ägaruppgifterna inte visats på grund av personuppgiftslagen.

Däremot har det varit möjligt att beställa uppgifterna - och då har de skickats via fax. En lösning som många tyckt varit både otidsenlig och krånglig. Därför har en välbehövlig uppdatering skett. Sedan första mars används e-post i stället för fax när det gäller dessa uppgifter.

”Högst välkommen nyhet – känner ingen med fax”

– Det är positivt att vår mest populära e-tjänst nu är uppgraderad. Förutom e-postlösningen har tjänsten tillgänglighetsanpassats så att alla ska kunna använda den. Tjänsten är dessutom responsiv vilket innebär att den automatiskt anpassas efter om du surfar in via dator, mobil eller surfplatta, säger Anders Larsson, avdelningsdirektör på Transportstyrelsen.

– Den här lösningen har fått grönt ljus av våra jurister och är högst välkommen. Faxar blir ju allt sällsyntare. Jag känner inte någon som har en fax, säger Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen, till Allt om bilar.

Förutom uppgifterna om nuvarande och föregående ägare till fordonet innehåller e-postsvaret ytterligare information - exempelvis om en fordonsskatt inte är betald eller om fordonet har notering om kreditköp i vägtrafikregistret.

Går fortfarande att få fax om man vill

För dem som - mot förmodan - vill fortsätta att få uppgifterna skickade via fax är det möjligt. Då ska man ringa till Transportstyrelsens kundtjänst för fordonsfrågor och säga "ägaruppgifter" för att sedan slussas vidare. Numret dit är 0771-141516.

Transportstyrelsen finns på 14 orter i Sverige och har totalt 1 870 medarbetare. Myndighetens uppgift är att ta fram regler, följa upp hur de efterlevs samt ge tillstånd inom väg, järnväg, sjöfart och luftfart.

GRATIS BILVÄRDERING: Se värdet på din bil enkelt och snabbt här