EXPRESSEN.SE
5 miljoner bilar rullar omkring med krockkuddar som riskerar att inte lösa ut. Bilen på bilden har inte samband med Continentals krockkuddar.

5 miljoner bilar rullar omkring med krockkuddar som riskerar att inte lösa ut. Bilen på bilden har inte samband med Continentals krockkuddar.

Foto: iStockphotos

Visa i helskärm
1/1

Farliga krockkuddar i 5 miljoner bilar

Efter dieselskandalen briserar nästa bomb i bilvärlden.

Underleverantören Continental tvingas återkalla totalt fem miljoner bilar som kan ha felaktiga krockkuddar. Bilarna ska finnas över hela världen.

Japanska Takata är mitt inne i en omfattande krockkuddeskandal där cirka 25 miljoner bilar tvingas åka till närmaste verkstad för att byta ut sin felaktiga krockkudde. Takata-skandalen har främst drabbat biltillverkare från Asien och bilar sålda i USA.

Och nu kommer nästa kuddskandal.

Underleverantören Continental har meddelat amerikanska myndigheter att det kan finnas fel på totalt fem miljoner bilar sålda över hela världen.

De felaktiga krockkuddarna ska finnas i bilar från Mercedes, Fiat/Chrysler och Honda samt ytterligare tre icke namngivna bilmärken. Kuddarna ska ha monterats i bilarna under totalt fem år - från 2006 till och med 2010 - utan att felet upptäckts. Felet på kuddarna är sådant att elektroniken kan falera så att kuddarna inte löser ut alls - vilket kan medföra livsfara för de som sitter i bilarna.

LÄS MER: 110 000 Saab måste återkallas

Upptäcktes redan 2008

Felet upptäcktes redan 2008 då en ägare till en Mercedes hörde av sig med ett problem där bilens varningslampa för krockkudden hade tänts. När Mercedes tittade närmare på bilen upptäcktes felet med elektroniken. Efter upptäckten ändrade Continental på några delar i elektroniken men tillverkade ändå fler kuddar från åren 2008 till och med 2010. I slutet av 2010 gjordes ytterligare en förändring i konstruktionen till bilar som byggdes 2011 och senare.

2008 ville de amerikanska myndigheterna att Honda skulle titta närmare på en olycka där en bil hade krockkuddar som inte löst ut.

Mercedes har åtgärdat felet på 126 000 C-klassbilar från modellår 2008 och 2009 samt på vissa CLK-bilar från 2010.

VARNING: 10 farliga begbilar du ska undvika

Biltillverkarna kontaktar berörda ägare

Trots att det är Continental som gjort fel så är det respektive tillverkare som ansvarar för kontakten med kunden och att bilarna åtgärdas.

Enligt Continental finns så många som över tre miljoner av de drabbade bilarna utanför USA. Honda har meddelat att de tänker återkalla 341 000 Honda Accord från åren 2008 och 2009 och myndigheterna arbetar med att få fram en komplett lista med drabbade bilmodeller.

Företaget Autoliv med rötter i Sverige har redan meddelat att de planerar att åka sin produktion för att klara av att möta den ökade efterfrågan på krockkuddar då deras två största konkurrenter tvingas byta ut sina enheter.