EXPRESSEN.SE
Franska utredare ska träffa Opel och Mercedes.

Franska utredare ska träffa Opel och Mercedes.

Foto: Opel

Visa i helskärm
1/1

Efter VW: Nu utreds Mercedes och Opel

Den franska miljöministern Segolene Royal tvingade Renault att återkalla 15000 bilar på grund av fel utsläppsvärden.

Och Royal nöjer sig inte där. Nu ska den franska myndigheten träffa representanter Mercedes och Opel.

Redan i september inledde den franska energimyndigheten en utredning av utsläpp från ett 100-tal bilmodeller. Projektet inleddes direkt efter att skandalen med felaktiga värden på VW-bilar i USA och Europa. Och nu börjar de första resultaten av mätningarna blivit klara.

I måndags avslöjades det att myndigheten genomfört en razzia hos tillverkaren Renault - där den franska staten är delägare. Och strax efter uppgifterna om razzian avslöjade Segonele Royal att Renault ska återkalla 15000 bilar som har avvikande utsläppsvärden. Dessutom erbjuds cirka 700 000 bilägare att åka till en Renault-verkstad för att få sina bilar åtgärdade - vad som ska åtgärdas och varför är däremot inte känt.

LÄS MER: Nu skippar VW 1,6-liters dieseln helt och hållet

Flera modeller pekas ut

Preliminära resultat har läckt ut från mätningarna och enligt de uppgifterna handlar det om modellerna Renault Captur och Espace och att även Ford C-Max och Mercedes S-klass ska ha haft avvikande värden, om än mindre än Renault-bilarna. De uppgifterna har publicerats i den franska tidningen Les Echos.

I dag avslöjade Denis Baupin, medlem av det franska parlamentet, att myndighetens utredare ska träffa representanter från Mercedes och Opel i nästa vecka. Opel har tidigare nekat till uppgifterna om att modellen Zafira ska ha avvikande värden. Opel har också meddelat att de senare i år ska presentera förbruknings- och utsläppssiffror från tester gjorda i verkliga förhållanden. Det som ett komplement till tester som görs enligt den omdebatterade testcykeln.

Enligt tidigare uppgifter har den franska myndigheten flertalet modeller kvar att testa av de cirka 100 bilar som fanns med på listan i höstas.