ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Dubbdäck bakom 30–40 dödsfall i Stockholm - per år

Partiklar som rivs upp av dubbdäck dödar 30–40 personer om året i Stockholm, enligt en ny studie.
Sannolikt dödas lika många, eller fler, i övriga Sverige.

- I städerna i södra och mellersta Sverige borde man inte använda dubbdäck, säger Christer Johansson, professor vid institutionen för tillämpad miljövetenskap på Stockholms universitet.

ANNONS:
Dubbdäck

• Det är generellt tillåtet att använda dubbdäck mellan den 1 oktober och den 15 april. Dubbdäcken får även användas andra tider på året om det råder eller befaras bli vinterväglag.
• På en del gator i vissa städer, exempelvis Hornsgatan i Stockholm och Odinsgatan i Göteborg, råder dock förbud hela året mot dubbdäck. Fast respekten för förbudet är måttlig. En studie som nyligen gjordes på Hornsgatan visade att 30 procent av bilisterna hade dubbdäck på bilarna.
Källa: Transportstyrelsen (TT)

Visa merVisa mindre

Tillsammans med kollegor från Umeå universitet har han granskat dödsfallen i Stockholm från år 2000 till 2008, och tagit hänsyn till en rad faktorer som påverkar dödligheten, exempelvis influensa och olika luftföroreningar.

Resultatet, som publiceras i tidskriften Environmental Health Perspectives, antyder att partiklarna som rivs upp av dubbdäcken under vinterhalvåret orsakar 30–40 dödsfall i Stockholm per år. Lika många kan tillkomma i övriga landet, företrädesvis i städerna i den södra halvan av Sverige.
Hjärt- och kärlsjukdomar är de vanligaste dödsorsakerna.
- Stockholm har torra vägar under en stor del av våren. Då blir det många partiklar i luften, säger Christer Johansson.

 

Av Roland Johansson/TT

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: