EXPRESSEN.SE
Ferraris aktie har dykt rejält sedan introduktionen förra året.

Ferraris aktie har dykt rejält sedan introduktionen förra året.

Foto: Ferrari

Visa i helskärm
1/1

Börsras för Ferrari

Det var brant nedförsbacke för Ferrari på New York-börsen.

Aktien rasade mer än 13 procent.

Sänket heter Kina.

Bottnen för Ferrari-aktien nåddes vid dollarkursen 34,34 vilket innebär 296 kronor. Det kan jämföras med teckningskursen på 52 dollar per aktie, 442 kronor, när Ferrariaktien introducerades på New York-börsen den 21 oktober 2015.

Anledningen till aktieraset är marknadens allt större osäkerhet om utvecklingen på den - för Ferrari - så viktiga kinesiska marknaden. Det skulle vara illa för Ferrari om den kinesiska ekonomin fortsätter nedåt.

BILTEST: Vi kör Porsches brutala superturbo

Sjönk med 22 procent

Leveranserna till Kina sjönk med 22 procent under förra året, enligt vad Ferraris koncernchef Sergio Marchionne meddelade vid en telefonkonferens med investerare i måndags.

Sergio Marchionne redogjorde även för försäljningssiffrorna 2015. Då sålde Ferrari 7 664 bilar, vilket var en ökning med sex procent från 2014. Omsättningen ökade med tre procent till 26,6 miljarder kronor. Prognosen inför det här året är att öka försäljningen till runt 7 900 bilar. 9000 sålda bilar hoppas Sergie Marchionne att Ferrari kan nå 2019.

Suv? ”Ni får skjuta mig först”

Försäljningsökningen skulle förmodligen kunna bli ännu större ifall Ferrari beslutade sig för att tillverka en suv eller crossover. Det har flera andra exklusiva sportbilstillverkare, som Porsche, gjort med framgång. 

Sergio Marchionne avfärdade dock skarpt att det skulle finnas några sådana planer hos Ferrari.

– Då får ni skjuta mig först, svarade han på frågan om Ferrari ska börja tillverka suvar eller crossovers.

Det spektakulära uttalandet kanske är till glädje för traditionella Ferrarientusiaster men orsakar knappast något jubel från flertalet av aktieägarna. Aktieägarnas resa med Ferrariaktien har, som sagt, varit både skakig och trist med dålig kursutveckling - förutom den allra första tiden efter introduktionen i höstas. Då rådde optimismen. Men det var då.