EXPRESSEN.SE
Aston Martin DB10 specialbyggdes i 10 exemplar till Bond-filmen ”Spectre”.

Aston Martin DB10 specialbyggdes i 10 exemplar till Bond-filmen ”Spectre”.

Foto: Aston Martin

Aston Martin DB10

Aston Martin DB10

Foto: Aston Martin

Aston Martin DB10

Aston Martin DB10

Foto: Aston Martin

Visa i helskärm
1/1

Bond-bilen såld för nära 30 miljoner kr

James Bond brukar spela ett högt spel.

Och hans bil såldes för ett högt pris - minst sagt.

Närmare bestämt 29,4 miljoner (!) kronor.

Bilen - en Aston Martin DB10 - är från den 24:e och senaste Bond-filmen "Spectre", som hade svensk premiär 4 november i fjol. Den rattades i filmen av Daniel Craig i rollen som agent 007.

Bilen specialtillverkades i tio exemplar för filmen. Det var inte planerat att någon av de tio bilarna skulle säljas. Men den brittiska auktionsfirman Christies tilläts att låta en av bilarna gå under klubban på en välgörenhetsauktion i veckan.

Det förväntade priset låg mellan 11,7 och 17,6 miljoner kronor. En av spekulanterna var dock så angelägen att få bilen att han slantade upp hela 29,4 miljoner kronor, pengarna ska gå till organisationen Läkare utan gränser.

LÄS MER HÄR: Bentleyns klocka kostar som en Porsche 911

En av få som är komplett

För den respektabla summan får köparen ett exklusivt krutpaket. Den accelererar från 0-100 kilometer i timmen på 3,2 sekunder. Den är också ett av få exemplar av de tio tillverkade som har en komplett interiör, eftersom de flesta av bilarna användes till stunt. Detta exemplar behandlades inte vårdslöst utan fick vara uppvisningsbil under premiärerna av "Spectre" runtom i världen.

Aston Martin DB10 baseras på V8 Vantage. Karossen är helt tillverkad i kolfiber. Drivlinan är - liksom i Vantage – en 4,7 liters V8, som är kopplad till en sexväxlad manuell låda. Motorn levererar 420 hästkrafter och 470 newtonmeter.

Aston Martin DB5 – ikonen

Bilen står sig väl i jämförelse med de andra häftiga Bond-bilarna. Av dem anses Aston Martin DB5 från filmen "Goldfinger" (1964) som den allra mest ikoniska. Bland de andra minnesvärda Bond-bilarna finns Aston Martin Volante från "Iskallt uppdrag" (1987). Den var utrustad med utfällbara skidor och spikförsedda däck. Samt spektakulär Lotus Esprit S1 från "Älskade spion" (1977), som förvandlades till en ubåt (!) under en biljakt.