EXPRESSEN.SE
BMW kör fast och blir omkörda av Audi och Mercedes.

BMW kör fast och blir omkörda av Audi och Mercedes.

Foto: BMW

Visa i helskärm
1/1

BMW tappar fart i försäljningen

En ökning på 7,5 procent räckte inte för att behålla förstaplatsen i premiumkriget. Både Audi och Mercedes sålde bättre än BMW i januari.

Det kallas det klassiska treslaget om premiumbilköparna och är en tydlig indikator på trenderna i bilvärlden.

Det handlar om BWM mot Mercedes och Audi.

BMW har varit nummer ett i många, många år men är nu hotade av framför allt Mercedes. Trots att BMW rullade fram nya 7-serien på flera marknader under senhösten 2015 såldes bara 133 833 bilar i januari. Det är en ökning med 7,5 procent jämfört med samma månad förra året men det räcker inte mot konkurrenterna.

Audi har drabbats av dieselskandalen på vissa marknader och deras ökning stannade på fyra procent men ett totalt antal sålda bilar på 143 510 bilar och en andraplats.

LÄS MER: Nya Alpina B7 får över 600 hästkrafter – se bilderna!

Mercedes ökar med 20 procent

Allra bäst rullar just nu Mercedes som kunde räkna hem en 20-procentig ökning och totalt 150 814 sålda bilar under årets första månad. Alla de nya Mercedes-bilarna som visades i höstas säljer bra och bland annat modellen GLE har lyckats i Kina, en marknad där flera konkurrenter har problem.

Bland annat såldes Mercedes S-klass drygt dubbelt så många bilar jämfört med BMW 7-serie.

Lite jobbigt är det för BMW att nedgången kommer inför 100-årsfirandet i München i mars i år. Men en del förklaras med att BMW hållit en låg profil sedan Harald Krueger tog över som vd.

I fjol passerade Mercedes Audi och blev näst största premiummärke med 1,87 miljoner bilar, 70 000 bilar fler än Audi. BMW nådde hela 1,91 miljoner bilar förra året.

För att nå två miljoner sålda bilar behövs ett snitt per månad på 167 000. Mercedes uttalade målsättning är vara största premiummärke senast 2020.

Volvos målsättning är att sälja 800 000 bilar per år senast 2020.

BILVÄRDERING: Se vad din bil är värd helt gratis!