EXPRESSEN.SE
Clear Car, som har 81 stationer, har förlorat tillståndet att besiktiga bilar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Clear Car, som har 81 stationer, har förlorat tillståndet att besiktiga bilar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Bertil Haskel

Stängt – på hemsidan uppmanas kunder som bokat tid att höra av sig till kundtjänst.

Stängt – på hemsidan uppmanas kunder som bokat tid att höra av sig till kundtjänst.

Visa i helskärm
1/1

Besiktningsföretag stoppas omedelbart

TRAFIK. Från och med i dag får inte besiktningsföretaget Clear Car längre kontrollera bilar, rapporterar P4 Skaraborg. Beslutet togs av statliga myndigheten Swedac i går, och alla som bokat tid får vända sig någon annanstans. 

Besiktningsföretaget Clear Car blir av med sitt tillstånd att bedriva fordonsbesiktning i Sverige. Företaget har 81 stationer som nu måste upphöra med verksamheten, rapporterar P4 Skaraborg.

Tillståndet har dragits in av myndigheten Swedac, som vid kontroll funnit att Clear Car inte uppfyllt kraven på företag som ägnar sig åt fordonsbesiktning, enligt radiostationen.

Ovanligt omfattande brister

Tomas Hom, enhetschef på fordonsenheten på Swedac bekräftar uppgifterna för TT.

– Det är en slutlig återkallelse för hela verksamheten, så det är allvarligt, säger Tomas Holm, chef för avdelningen fordon och kontroll på Swedac.
Beslutet om att stoppa Clearcar är det mest omfattande sedan marknaden för fordonsbesiktningar i Sverige avreglerade 2010. Bolaget som startade 2012 har 150 anställda på sina stationer, från Ockelbo i Gävleborg i norr till skånska Tomelilla i söder.

Clear Car kan få tillbaka sitt tillstånd – men först måste man rätta till bristerna och söka nytt tillstånd.

”Följer inte kontrollmetoderna”

Granskningen av verksamheten inleddes i september och bristerna beskrivs som omfattande.
– Det vi kan se är att man inte har tillräckligt förmåga att styra verksamheten som helhet. Själva besiktningarna ska utföras enligt de krav som ställs från Transportstyrelsen och vi kan se exempel på att man inte följer kontrollmetoderna helt enkelt, säger Tomas Holm.
En besiktning utförd hos Clear Car, till och med onsdag denna vecka, är lika giltig som någon annan.

Lovar pengarna tillbaka

Clear Car jobbar nu febrilt för att få starta upp verksamheten igen, under tiden får alla kunder som bokat besiktning vända sig till konkurrenterna.

Hur många kunder berörs av detta?

– Det är svårt att säga exakt. Men det handlar ju om alla våra 81 stationer. Jag skulle tro att det kanske är 1 500 kunder som drabbas - per dag, säger Kristina Sundén, marknadschef på Clear Car till Allt om bilar, och fortsätter:

– Vi har gått ut med information och alla kunder som bokat och betalat i förväg ska få pengarna tillbaka, men det kan ta tre bankdagar. Personalen på besiktningsstationerna är på plats och tar emot kunderna, även om de inte får besiktiga.

Hppas på lösning redan innan helgen

– Vi har överklagar Swedacs beslut till förvaltningsrätten i Jönköping och hoppas att de fattar ett snabbt beslut om inhibiation, vilket skulle innebära att vi får besiktiga igen. Vi hoppas på en lösning redan i denna vecka, säger Kristina Sundén till Allt om bilar.

– Vi har i början på året fått anmärkningar av Swedac. Vi har tagit anmärkningarna på stort allvar och åtgärdat samtliga dessa. Vi har även inlett ett gediget långsiktigt program för att säkerställa att detta inte ska uppkomma igen, säger Kristina Sundén.

Clear Car är av den bestämda uppfattningen att bolaget i dagsläget uppfyller kraven för ackreditering och att Swedacs återkallande därmed är felaktigt.

– Vidare anser Clear Car att Swedacs återkallande inte står i proportion till de anmärkningar myndigheten tidigare gjort och tar inte heller hänsyn till företagets åtgärder och svar till Swedac, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: 10 vanligaste felen på besiktningen – så unviker du de enkla missarna