EXPRESSEN.SE
Nicolas Maure är nuvarande vd för Dacia och Reanult-Nissan-koncernen i Rumänien.

Nicolas Maure är nuvarande vd för Dacia och Reanult-Nissan-koncernen i Rumänien.

Foto: Eugen Oprina / Handout / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Visa i helskärm
1/1

AvtoVaz svensk-vd sparkad – ersätts nu

En 55-årig fransman tar över styret av Ladatillverkaren AvtoVaz i Ryssland efter sparkade svenska vd-n Bo Andersson,60.

Namnet är Nicolas Maure - nuvarande vd för Dacia och Reanult-Nissan-koncernen i Rumänien.

Nicolas Maure har arbetat inom Renault-koncernen sedan 15 år tillbaka. Och även det nya jobbet är inom hans hemmasfär.

– Med Nicolas Maure planerar vi att fortsätta på vår nuvarande strategi trots de nuvarande utmaningarna. Vi är fortsatt positiva om AvtoVaz långsiktiga framtid och vi kommer att förbli den ledande inhemska biltillverkaren, säger Carlos Ghosn, Renault-Nissan-koncernens vd.

Statligt bolag avskedade Bo Andersson

Majoritetsägare i AvtoVaz-koncernen är Alliance Rostec Auto BV, som äger 74,5 procent av bolaget genom ett samarbete mellan just franskjapanska aliiansen Renault-Nissan och den statligt ägda ryska koncernen Rostec. Det var i det sistnämdas styrelse som beslutet nyligen togs att avskeda Bo Andersson.

Bo Andersson, som tidigare varit koncernchef för ryska fordonsbolaget Gaz Group och haft olika chefspositioner inom GM-koncernen, fick jobbet som vd för Rysslands största biltillverkare den femte november 2013. Hans kontrakt går ut i december i år. Men nu måste han alltså sluta i förtid.

Bo Andersson gick hårt fram sedan han tog över styret av AvtoVaz. Fram tills nu har han gjort sig av med 25 000 anställda och infört fyradagarsvecka.

Hårda tagen blev för mycket

Han avskedade inte bara "fotfolk" utan hann även med att sparka två vice vd:ar samt 24 av AvtoVaz högre befattningshavare. Och var han missnöjd med kvalitén på underleverantörernas produkter lät han dem veta det. Ordentligt.

De tuffa åtgärderna gjorde honom inte populär inom Autovaz-kulturen och räckte dessutom inte till för att vända de dåliga finansiella resultaten. AvtoVaz har drabbats hårt av tillbakagången i den ryska ekonomin, med vikande försäljning som följd.

Till slut blev läget för Bo Andersson ohållbart.

Nu återstår att se hur Nicolas Maure ska lyckas vända den negativa utvecklingen i AutoVaz. Lätt lär det inte bli.

Vd-bytet i AvtoVaz sker den fjärde april.

GRATIS BILVÄRDERING: Se aktuella värdet på din bil här!