EXPRESSEN.SE

Foto: / (C) JIRSAK | DREAMSTIME.COM

Visa i helskärm
1/1

2 av 3 betalar för mycket i bilförsäkring

Trots att det är enkelt att sänka priset på bilförsäkringen väljer de flesta bilägare att sitta still i båten.

En ny studie visar att det i snitt går att spara 1 500 kronor/år genom att jämföra försäkringsalternativ.

I en marknadsundersökning av Yougov, på intitiativ av försäkringsförmedlaren Insplanet, anger två av tre personer att de inte jämför olika alternativ när de tecknar en ny bilförsäkring – vilket i sin tur innebär att de i snitt går miste om 1 500 kronor/år i billigare premie, enligt Insplanets kunddatabas.

Och i vissa fall handlar det om ännu högre belopp.

Att det lönar sig att jämföra vet de flesta om, men bara var fjärde har en korrekt uppfattning om hur mycket pengar som kan sparas.

 LÄS MER: Billigaste bilarna att försäkra

 

De flesta bilförsäkringskunder väljer att stanna hos sitt befintliga försäkringsbolag, även när det är dags för en ny försäkring. Ja, hela 40 procent tror att det lönar sig att vara en trogen kund. Och ju äldre kunden är desto högre blir den siffran.

Yngre försäkringskunder visar en större benägenhet att jämföra alternativ och lyckas därmed sänka sin årliga kostnad i större utsträckning.

Jämför bilförsäkringar

Att jämföra bilförsäkringsbolag behöver inte ta lång tid, men det går att spara pengar på det. Ett alternativ är förstås att göra det via en av de jämförelsesajter som finns på marknaden – till exempel Insplanet och Compricer. Fler hittar du via en enkel sökning på nätet.

Kom ihåg att använda dig av korrekta uppgifter när du tecknar en försäkring, annars kan du drabbas dubbelt när olyckan väl är framme. Och när skadan väl inträffat utgår alla försäkringsbolag från försäkringens villkor – då spelar det ingen roll om du varit en trogen kund.

Dessutom kan korrekta uppgifter hjälpa dig att hitta specialförsäkringar som passar just din bilmodell och dina förutsättningar extra bra.

Undersökningen genomfördes av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 24-29 november 2016 genomfördes sammanlagt 1005 intervjuer via internet med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige som äger en bil. Kompletterande information kommer från Insplanets kunddatabas.

 LÄS ÄVEN: Bilförsäkringar – allt du behöver veta