ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Ferrari Press Agency / Scanpix
Foto: Ferrari Press Agency / Scanpix

De gör smycken - av döda smådjur

ANNONS:

Skulle du kunna bära dessa smycken?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
Annons:

Skulle du kunna bära dessa smycken?

Designern Reid Peppards provocerande kreationer gör succé världen över. Men hennes smycken av döda smådjur väcker även avsky och ilska hos många.
- Det är så fruktansvärt vidrigt. Jag finner inga ord, säger Rose-Marie Andersson, vice ordförande vid Djurens Vänners riksorganisation.
Reid Peppard säger att hon är vegetarian, men designar trots det smycken av döda djur. Hon stoppar till och med upp djuren på egen hand. Den londonbaserade designern säger att hon vill att hennes konst ska upplysa och engagera, men samtidigt vara motsägelsefull och motbjudande. Och enligt Djurens Vänner är det exakt vad det är:
– Vi kan inte förstå hur någon kan få för sig att tillverka detta och att folk sedan vill köpa det. Det är fruktansvärt, säger Rose-Marie Andersson.

Förvandlar fult till vackert

Reid Peppard menar att hennes jobb förvandlar döda djur till något vackert och beständigt. Hon säger även att hon bara använder redan döda djur. Hon förvandlar något fult och äckligt till vackra saker.
– När djuren görs om till diadem, halsband eller armband så upphör de att vara avfall och blir något beständigt, säger Reid Peppers om sina skapelser.

Förstår inte tjusningen

Men djurvänner håller inte med. Att bära djur som utsmyckning leder inte till en större respekt för djur – snarare tvärtom. Rose-Marie Andersson kan inte förstå vad det är för tjusning med att bära döda djur på kroppen:
– Vad är det för människor som vill använda sig av detta? Vad har de för vriden syn på djur? Men jag är inte förvånad. En del människor kan göra nästan vad som helst mot djur. Jag blir så upprörd att jag måste sätta mig ner en stund…
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: