ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Världens dyraste kött säljs i Sverige

ANNONS:
FAKTA

Så blir köttet mört och smakrikt:
Wagyu är en variant på det världsberömda Kobe-köttet från Japan.
På grund av handelsrestriktioner kan det inte importeras till Sverige.
Förr var köttet reserverat för den japanske kejsaren.

Korna behandlades med stor omsorg, blev uppfödda på öl och utvalda grödor förutom att de fick daglig massage för att ge det möraste och smakrikaste köttet.

Tv-kockens Fredrik Erikssons bästa stektips:
Se till att stekpannan är riktigt varm.
Vänd köttet så få gånger som möjligt.
Salta inte på köttet för lång tid före stekning.
Det är bäst att göra det under tiden eller strax efteråt.
Använd nymald peppar och gott grovt salt.
Ät biffen så naturell som möjligt.
Dränk den inte i en massa smaksättare.

Visa merVisa mindre
Nu finns världens dyraste kött i Sverige.
Det kostar 1000 kronor kilot - på extrapris.
Expressen har testat tillsammans med tv-kocken Fredrik Eriksson.
Wagyuköttet kommer från kor som sägs få massage varje dag för att biffarna ska bli riktigt möra och smakrika. De betar bara klöver, gräs och humle av samma anledning. Det påstås till och med att korna får dricka öl. Och prislappen blir därefter - 1499 kronor per kilot. Men Expressen fyndade och köpte det för ynka tusenlappen kilot på Ica Birkahallen i Stockholm. Vi tog med två biffar till tv-kocken Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus: - Med tanke på prislappen är det klart att förväntningarna är höga. Men jag är tveksam till om det kan vara värt så mycket pengar, säger han innan köttet steks.

Ska serveras blodig

Varm panna, nymald peppar och grovt salt är allt som behövs. Köttet ska bara brynas snabbt och serveras blodigt. - Steker man biffen torr är den definitivt inte värd pengarna. En torr, seg biff blir ingen glad av, säger Fredrik Eriksson. Sen är det dags att hugga in. Vi är beredda på en smakupplevelse utöver det vanliga. Och visst är det gott, riktigt gott - och mört. Men priset gnager i smaklökarna. - Det är fantastiskt - men för dyrt. Jag köper hellre svensk hummer om jag måste välja, säger Fredrik Eriksson.

"Smakar lite som lever"

Betyget blir tre getingar. Men om han bortser från priset får biffen fyra getingar. Expressens reporter, som vanligtvis är lite kinkig med kött, ger det en klar fyra. - Det smakar lite som lever, tycker tv-kocken som måste besitta helt andra smaklökar än reportern. För lever är ju jätteäckligt - och det är verkligen inte det här köttet.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: