Världens dyraste kött säljs i Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Nu finns världens dyraste kött i Sverige.
Det kostar 1000 kronor kilot - på extrapris.
Expressen har testat tillsammans med tv-kocken Fredrik Eriksson.
Wagyuköttet kommer från kor som sägs få massage varje dag för att biffarna ska bli riktigt möra och smakrika. De betar bara klöver, gräs och humle av samma anledning. Det påstås till och med att korna får dricka öl. Och prislappen blir därefter - 1499 kronor per kilot. Men Expressen fyndade och köpte det för ynka tusenlappen kilot på Ica Birkahallen i Stockholm. Vi tog med två biffar till tv-kocken Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus: - Med tanke på prislappen är det klart att förväntningarna är höga. Men jag är tveksam till om det kan vara värt så mycket pengar, säger han innan köttet steks.

Ska serveras blodig

Varm panna, nymald peppar och grovt salt är allt som behövs. Köttet ska bara brynas snabbt och serveras blodigt. - Steker man biffen torr är den definitivt inte värd pengarna. En torr, seg biff blir ingen glad av, säger Fredrik Eriksson. Sen är det dags att hugga in. Vi är beredda på en smakupplevelse utöver det vanliga. Och visst är det gott, riktigt gott - och mört. Men priset gnager i smaklökarna. - Det är fantastiskt - men för dyrt. Jag köper hellre svensk hummer om jag måste välja, säger Fredrik Eriksson.

"Smakar lite som lever"

Betyget blir tre getingar. Men om han bortser från priset får biffen fyra getingar. Expressens reporter, som vanligtvis är lite kinkig med kött, ger det en klar fyra. - Det smakar lite som lever, tycker tv-kocken som måste besitta helt andra smaklökar än reportern. För lever är ju jätteäckligt - och det är verkligen inte det här köttet.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida