DYRT. Sverige har den dyraste maten i hela EU visar en undersökning som jämförde matpriserna i 37 europeiska länder. Foto: Rehnman Lennart
DYRT. Sverige har den dyraste maten i hela EU visar en undersökning som jämförde matpriserna i 37 europeiska länder.  Foto: Rehnman Lennart

Sverige har den dyraste maten i hela EU

Publicerad
Uppdaterad
Matpriserna i Sverige är bland de dyraste i hela EU - tillsammans med Danmark, Irland och Finland.
De svenska köttpriserna ligger 33 procent över genomsnittet i Europa, visar siffror från EU:s statistikbyrå, Eurostat.
Priserna på mat, tobak och alkohol varierar kraftigt runtom i Europa. Samtidigt som Sverige hamnar i topp i alla kategorier visar Eurostats undersökning att billigaste maten finner man i Bulgarien, Litauen, och Polen.

Högt över

De svenska matpriserna ligger 19 procent över genomsnittspriset i Europa och därmed ligger vi på fjärde plats. Maten är dyrast i Danmark, hela 42 procent över snittet. Därefter kommer Irland, Finland och Sverige. Dyrast i hela Europa var dock Island, där matpriserna ligger 68 procent över EU:s genomsnitt.

37 länder i undersökningen

Även priserna på alkoholhaltiga drycker skiljer sig åt. Alkoholen var dyrast i Irland, Finland, Storbritannien och Sverige och billigast i Bulgarien, Slovakien och Ungern.
Mest varierade priserna på tobak. I Storbritannien låg priset 105 procent över genomsnittet medan ett cigarettpaket i Litauen kostade 30 procent av genomsnittspriset, enligt Eurostat.
Totalt har 37 länder deltagit i undersökningen som gjordes 2006. 500 jämförbara produkter ingick i studien.
Här hittar du hela undersökningen!

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida