Härliga, nyttiga mellanmål ...

Publicerad
Uppdaterad

Enklaste mellanmålen:

    En burk marinerade oliver och fetaost. Bara att plocka med en tandpetare direkt ur burken.
      En burk makrill i tomatsås.
        Tunna skivor skinka och rostbiff med grönsaker
          Nötter. Många sorters nötter finns i behändiga små påsar. Praktiskt att ta med. Nötter kan ätas som de är, ihop med choklad eller hackas och strös över exempelvis yoghurt.
            Turkisk yoghurt. Du köper den i 1-litershink och förvarar i kylen. 1 1/2 dl och servera med frukt, bär, nötter eller frön.
              Mörk choklad, 70%. Bryt av ett par rutor och ät som de är, eller laga något gott av chokladen. Hacka den och strö över en fruktsallad.
                Kokt ägg. Väldens enklaste och godaste mellanmål. Gott till ägg är majonnäs, sallatsblad och stenbitsrom.
                  Proteindrink
                    Morötter - köp färdigpaketerade och tvättade morötter
                      Frukt, torkade aprikoser.

                      Mellanmål med lite pyssel:

                        Oststavar med skinka. Skär parmesanost eller annan hårdost i stavar. Rulla in dem i skivor av skinka, rökt kalkon eller rostbiff.
                          Fruktsallad. Tärna säsongens frukter och blanda med bär, färska eller djupfrysta. Hacka pistaschnötter eller pinjenötter och strö över.
                            Mörk choklad, 70%. Laga något gott av chokladen. Hacka den och strö över en fruktsallad.

                            Hummus

                              En påse på 500 g torkade kikärter ger 18 dl kokta. INGREDIENSER: (4 portioner)
                                6 dl kokta kikärter
                                  1/2 dl sesampasta (tahini)
                                    3 msk pressad citronsaft
                                      1 tsk salt
                                        1 tsk malen spiskummin SÅ GÖR DU: 1. Blötlägg kikärterna i dubbel mängd vatten över natten. Koka upp alltsammans i en stor kastrull. Häll av vattnet och häll på nytt. Koka upp igen och låt sjuda under lock i 40-50 minuter tills kikärterna är mjuka. Spara lite av kokvattnet att späda med när du häller vattnet av kikärterna. 2. Mixa kikärter, tahini, pressad citronsaft, salt och spiskummin till ett mjukt mos. Späd eventuellt med lite av kokvattnet om du vill ha mjukare konsistens. 3. Hummus kan sparas en vecka i kylen. Den går även utmärkt att frysa in.

                                        Aubergineröra

                                        Aubergineröran kan förvaras i kylskåp i några dagar och går därför utmärkt att laga i förväg. INGREDIENSER (6-8 portioner)
                                          3 fasta auberginer
                                            2 krm hel spiskummin
                                              1/2 dl olivolja (extra vergine)
                                                1/2 dl pressad citronsaft
                                                  1 klyfta vitlök
                                                    salt och malen svartpeppar SÅ GÖR DU: 1. Värm ugnen till 200 °. Picka hål i skalet på auberginerna. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ i ugnen i 15-20 minuter eller tills den sjunker ihop. 2. Sätt in en gaffel vid stjälken och skala. Mosa med gaffel eller kör till puré i matberedare. Blanda i olivolja och pressa ner vitlöken. Krydda med salt och peppar.

                                                    Chèvreröra

                                                    Den här lena såsen med smak av chèvre passar till de flesta rätter. Servera den gärna på buffé. INGREDIENSER (6-8 portioner)
                                                      100 g chèvre
                                                        2 dl crème fraiche
                                                          salt och malen svartpeppar SÅ GÖR DU: 1. Hacka chèvren och smula den sedan ner i en skål. Blanda ner crème fraiche och krydda med salt och peppar. Förvaras svalt, men låt gärna stå i rumstemperatur någon halvtimme före servering för bästa smak.

                                                          Färskostkrämmed färska bär

                                                          Det här är en fräscht syrlig dessert av färskost, som passar bra ihop med söta färska bär. INGREDIENSER (4 portioner)
                                                            100 g philadelphiaost
                                                              1 dl crème fraiche 2 tsk pressad citronsaft
                                                                rivet skal av 1 citron
                                                                  2 dl färska bär SÅ GÖR DU 1. Tvätta citronen noga och riv skalet. Pressa ut saften. Blanda samman philadelphiaost, crème fraiche, citronskal och -saft. 2. Lägg upp krämen i vackra skålar och strö över färska bär före servering.

                                                                  Fruktsallad med keso och valnötter

                                                                  INGREDIENSER (1 portion)
                                                                    3-4 färska frukter (ex: äpple, nektarin, kiwi)
                                                                      färska bär (ex: jordgubbar)
                                                                        1-2 stänk balsamvinäger
                                                                          250 g keso
                                                                            valnötskärnor SÅ GÖR DU 1. Skala och tärna dina favoritfrukter och bär, lägg dem i en djup tallrik. Stänk över lite balsamvinäger. 2. Häll keson över frukten. Toppa med valnötskärnor.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida