Kall inkokt lax med örtagårdssås och skarpsås

Publicerad
Uppdaterad
En klassiker! Som gjord för att laga till många inför en högtid. Jag satsar på två såser, sockerärtor och färskpotatis som tillbehör. Lax och såser går utmärkt att laga till dagen före!

INGREDIENSER

(10 portioner) 1 laxfilé, cirka 1 1/2-2 kg Lagen 1 1/2 l vatten 2 msk salt 20 vitpepparkorn 4 lagerblad 2 gula lökar 1 knippe dill Garnering Dill Citronklyftor Örtagårdssås 2 dl vispgrädde 1 dl majonnäs, (100 g) 1 1/2 dl hackad dill 1 dl hackad gräslök 1 dl hackad färsk dragon (eller 3 tsk torkad dragon) Salt och peppar Skarpsås 2 ägg 2 äggulor 2 msk senap 1/2 tsk salt 1 tsk strösocker En nypa vitpeppar 2 msk vit balsamvinäger 2 dl vispgrädde

Gör så här

1

Koka upp ingredienserna till lagen och låt den koka i 10 minuter.

2

Lägg laxfilén hel i en avlång fiskgryta eller dela den i portionsbitar. Häll den heta lagen över filén och låt den sjuda i 20 minuter (cirka halva tiden för portionsbitar).

3

Låt fisken kallna så fort som möjligt i spadet. Sänk eventuellt ner grytan i kallt vatten.

4

Lyft upp fisken och låt den rinna av. Placera på ett serveringsfat. Örtagårdssås

1

Vispa grädden och blanda den med majonnäsen. Tillsätt alla hackade örter. Smaka av med salt och peppar. Skarpsås

1

Koka äggen i 5 minuter och kyl dem. Skala äggen och ta ur gulorna. Mosa dem med en gaffel och blanda ner de okokta gulorna.

2

Tillsätt salt, socker, peppar och vinäger. Vispa grädden och blanda ner den. Hacka den kokta äggvitan och blanda ner den. Smaka av.

3

Servera laxen med såserna, kokta sockerärtor, dill, citron och färskpotatis.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida