Matfrossa – rasa i vikt!

Publicerad
Uppdaterad
Experten: "Du förbränner utan att anstränga dig"
Vill du gå ner i vikt utan att träna?
Frossa i vattenmelon, hallon och färsk vitlök i sommar.
- Det är både gott och väldigt bra för vikten, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún.
Det finns mat som gör att kroppen bränner fett utan att du anstränger dig. Vattenmelon är ett exempel. Den innehåller aminosyran citrullin, som ökar kroppens förmåga att bränna fett, enligt Fredrik Paulún.
Hallon innehåller hallonketon, som ökar frisättningen av fett från fettcellerna.
– Rent teoretiskt räcker det med 50 till 100 gram hallon och en vanlig skiva melon per dag för att man ska få effekt, säger Fredrik Paulún.

En myt att man blir tjock

Han menar att det är en myt att man blir tjock av frukt och bär.
– Det är absolut okej att frossa i det. Det är extremt kalorisnålt. Den som äter 500 till 1 000 gram frukt, bär och grönt varje dag kan tappa ett halvt kilo i vikt per vecka.
Mat med sting ökar också kroppens förbränning.
– Det höjer kroppstemperaturen. Det blir som att elda för kråkorna, säger Fredrik Paulún.
Det är ofta kryddor som ger den brännande känslan. Även vitlök är effektivt. Det ökar leverns energiförbrukning.
– Vitlök ska helst ätas färsk. Man kan pressa en klyfta direkt över salladen eller i en färdiglagad gryta.

Kaffe och te är effektivt

Vill man hjälpa kroppen ändå mer på traven kan man dricka några koppar svart kaffe om dagen. Koffeinet ökar kroppens förbränning. Samma sak med grönt te.
– I grönt te finns en antioxidant som förmår levern att bränna mer energi. Om du dricker två till tre stora koppar förbränner du upp till 100 extra kalorier om dagen. Det blir en ganska stor effekt om man gör det varje dag, säger Fredrik Paulún.

Av: Marie Wallin

marie.wallin@expressen.se

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida