Den fina köttgrytan får sin spännande smak av porter, svartvinbärssaft, soja, vitlök och enbär.
Den fina köttgrytan får sin spännande smak av porter, svartvinbärssaft, soja, vitlök och enbär.

Lasses portergryta

Publicerad
Uppdaterad
Svenska folkets bästa recept. Alla bär vi på ett favoritrecept. Nu vill Expressen samla svenska folkets bästa recept och göra dig till Getingkock.
Veckans Getingkock Lars Forsling bjuder på sin portergryta.
Veckans getingkock
Lars Forsling Ålder: 25 Familj: Flickvän Bor: i Luleå Jobbar: Studerar till civilingenjör Om receptet: Ett gott och mycket enkelt recept, näst intill är omöjligt att misslyckas med. Denna gryta är perfekt att laga till många personer. Jag serverade den på min 25-årsfest och alla blev nöjda och mätta!
Lasses portergryta
Getingkock: Lasse Forsling. INGREDIENSER (4-6 portioner) 1 kg fransyska (nötkött) 1 flaska Porter eller öl 1 dl koncentrerad Svartvinbärs-saft 1 dl soja 2 vitlöksklyftor 2 st köttbuljongtärningar 5 st hel svartpeppar 1/2 tsk timjan 4 enbär Sås 8 dl silad sky från köttkoket 2 dl grädde 5 msk mjöl Så gör du:
 • Blanda ihop porter, saft, soja, vitlök, buljongtärningar och kryddor i en stor gryta.
 • Lägg ner köttet, koka upp och låt köttet koka i cirka 2 timmar, eller tills det är mört. Späd under kokningen med vatten så att köttet hela tiden är täckt med vätska .
 • Ta upp köttet och låt det vila i folie.
 • Sila av skyn och slå tillbaka den i grytan.
 • Vispa ihop mjöl och grädde. Rör ner redningen i skyn och koka upp. Smaka av såsen med salt och peppar, om det behövs.
 • Skär köttet i skivor eller bitar och lägg tillbaka det i grytan.
 • Servera med kokt potatis och gärna en grönsallad.
 • "En härlig gryta som ger mycket smak för liten arbetsinsats. Ingen bryning, bara ner med köttet i grytan. Svartvinbärssaft och porter ger en ljuvlig smak med både sötma och beska åt såsen. "ANN KATRIN LJUNG

  Vill du bli getingkock? Gör så här:

  1) Skriv ner ditt recept. 2) Berätta gärna någon historia kring receptet. 3) Skriv ner din adress och ditt telefonnummer. 4) Glöm inte att skicka med en liten bild på dig. 5) Skicka till: Getingkocken, Expressen, 109 33 Stockholm Mejla: getingkocken@expressen.se Varje söndag publiceras veckans recept. Alla publicerade recept elönas med Bonniers stora kokbok. Vinnarrecepten lagas av Expressens matskribent Ann Katrin Ljung.

  Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

  Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

  Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattsonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


  Till Expressens startsida