EXPRESSEN.SE
Visa i helskärm
1/1

Beskär dina äppelträd nu

Nu är en bra tid att beskära äppelträden.
- Dessutom är det en bra tid att ta sig en överblick på trädgården, säger Bosse.
- Om vintersolen skiner kan det vara alldeles underbart.
BILDSPECIAL: Så här gör proffsen.

BO RAPPNE

Inte alla träd lämpar sig för beskärning så här års. Men äppelträden gör det: - Det är bra att göra det nu, säger Bosse. Det är lättare att gallra så här på vintern då det inte finns en massa blad som stör översikten. Främsta anledningen till beskärning är att vi vill ha in mer ljus i trädet så att frukterna mognar. Är det för mycket blad kommer solen helt enkelt inte åt. Men beskärning kan givetvis också ha estetiska motiv. - Förr var det jättenoga med hur man beskar för det var så viktigt att få mycket frukt. I dag när vi inte längre saftar och syltar så mycket så har utseendet blivit viktigare. Man behöver inte längre vara så rädd för att klippa ett träd. Hur mycket törs man gallra? - En tumregel är att den samlade mängden kvistar man klipper bort inte bör överstiga stammens omkrets, säger Bosse. Lägg det klippta i bunt och måtta. Är det skadligt att klippa för mycket? - Ja, det ska finnas en balans mellan roten och kronan, säger Bosse. Klipper man för mycket blir rottrycket stort, vilket leder till att det blir mycket vattenskott. Tunna grenar som sticker rakt upp är vattenskott, de är sämre förankrade och sitter ofta flera tillsammans (vattenskotten känns även igen av att de alltid har ung och fin bark). De klipper Bosse bort, men ingen regel utan undantag: - Är det väldigt många vattenskott så tar jag bara bort en liten del på vintern och spar resten till sommaren. Sen gallrar han även:
 • Mindre grenar som växer tätt i kors över varandra ("där tar jag bort den ena").
 • Grenar som växer inåt i trädet.
 • Döda växtdelar och sjuk frukt. En sak är viktig vid beskärning: skada inte grenkragen. Precis vid en grens fäste i stammen sitter grenkragen som ser ut som en liten svullnad. Den innehåller bakteriedödande ämnen som skyddar trädet mot sjukdomar. Grenkragen hjälper trädet att läka de sår som uppstår vid beskärning. Men skadas den eller klipps av så läker inte såret som det ska. Klipper du för lite så att det blir en liten stump av kvisten kvar ovanför grenkragen så kommer den inte att valla över, det kommer inte att läka på rätt sätt.

  Arbeta nära

  Bosse arbetar med en liten sekatör, en stång-sekatör, en hopfällbar liten såg och en stege. - Det mesta av jobbet gör jag med sekatören, då kommer jag nära och ser vad jag gör. Står man på avstånd med ett långt skaft är det lätt att något blir fel. Bosse börjar sin beskärning i mitten av trädet: - Börja i mitten och jobba dig utåt så får du lättare fram trädets form. Ofta är formen väldigt vacker och skulptural. - Vad det handlar om är helt enkelt att rensa ut lite. Beskär man inte träden slutar de som stora risbuskar med väldigt lite frukt. - Det är bättre att klippa lite och vara osäker än att inte klippa alls. Chansen att du gör fel är rätt liten.

  Högst en timme

  Bosse ägnar en timme, max två, till vinterbeskärning av ett äppleträd. Ett träd som inte beskurits på länge kan kräva mycket längre tid och är det riktigt risigt så tar man lite i taget under flera år. Beskärningen påverkar fruktens kvalitet: - Ju mer ljus på äpplena när de mognar, desto godare blir de. Sockerhalten höjs och de blir sötare.
  Bosses favvopryl
  - MIn bibel när jag beskär. Den heter "Beskärningsboken". Alla träd och buskar är lite olika men här finns uppgifter om allt du behöver veta. ("Beskärningsboken" är utgiven av Natur & Kultur/LT:s Förlag, huvudförfattare är Klaus Vollbrech).
  ANNONS Odla.nu
  Odla - false