EXPRESSEN.SE
SLOTTET. Väggarna av det en gång så vackra slottet ses som ett sannolikt rivningsobjekt på grund av den höga reparationskostnaden. Foto: KRONOFOGDEMYNDIGHETEN

SLOTTET. Väggarna av det en gång så vackra slottet ses som ett sannolikt rivningsobjekt på grund av den höga reparationskostnaden. Foto: KRONOFOGDEMYNDIGHETEN

Visa i helskärm
1/1

Slottet reas ut till vrakpris – har du råd?

Nu kan du bli slottsägare – kronofogden säljer Solhöjden vid Högsby, och utropspriset är bara en miljon.

Slottet vid egen liten sjö, mycket mark och med många andra småländska hus på ägorna, gick tidigare under namnet Elsabo. Det drygt hundraåriga slottet är tillbyggt och brandskadat men en pampig byggnad, även om den är ärrad av ett brokigt förflutet som brukspatronssäte och hem för sjuka järnvägsarbetare till havererat hotell.

Slottet som byggdes 1909 av brukspatron Per Gustav Tamm, ligger två kilometer utanför Berga i Småland intill Älgsjön. Solhöjden, som senast användes som hotell- och konferensanläggning, drabbades vintern 2010 av en brand som förstörde huvudbyggnaden som fortfarande står orenoverad.

Sven Mårtensson på kronofogdemyndigheten i Helsingborg tror att huvudbyggnadens skick kan komma att påverka intresset.

– Det är ett väldigt svårsålt objekt och det är inte det största turist- och konferensområdet i Sverige. Intresset kommer inte att bli gigantiskt, säger han.

Den som köper Solhöjden får förutom huvudbyggnaden bland annat ett annex, två flygelbyggnader, en simhallsbyggnad och nästan 160 000 kvadratmeter tomt.

Tror det blir svårt att sälja

Trots ett taxeringsvärde på omkring 6,2 miljoner kronor har kronofogden räknat ut ett marknadsvärde på omkring en miljon kronor.

Trots att kronofogden räknar med ett svårsålt slott är det inte säkert att det blir så.

– Vi har precis lagt ut den så det är svårt att avgöra det konkreta intresset förrän visningen av fastigheten, säger han.

Den senaste slottsfastigheten som varit till salu genom kronofogden var slottet Dybäck i södra Sverige för ett par år sedan.

- Ägarna till slottet betalade in sina skulder så försäljningen avbröts fem minuter före auktion, säger han.

Bedöms som rivningsfärdiga

Solhöjden har efter Per Gustav Tamm tillhört stiftelsen för sjuka järnvägsmän. Den har ända in på mitten av 1990-talet varit ett sjukhem innan den några år senare kom att renoveras till hotellbyggnad.

Enligt det värdeutlåtande kronofogden låtit göra bedöms huvudbyggnaden och en villa som rivningsfärdiga. Slottet auktioneras ut den 26 februari. Ägare till slottet är Svenska slottsfastigheter AB som har en skuld till Kronofogden på 39 625 kronor. Företaget är försatt i konkurs.