EXPRESSEN.SE
Det stora fönstret och den höga takhöjden bjuder på en näst intill sakral känsla. Golvlampa från Ellos. Taklampa Hektar från Ikea. Plåtskylt i fönstret från In my house. Stolar, Eameskopior från Inside möbler. Matta Rand från Ikea.Se fler bilder från familjens fina hus i bildspelet nedan!

Det stora fönstret och den höga takhöjden bjuder på en näst intill sakral känsla. Golvlampa från Ellos. Taklampa Hektar från Ikea. Plåtskylt i fönstret från In my house. Stolar, Eameskopior från Inside möbler. Matta Rand från Ikea.Se fler bilder från familjens fina hus i bildspelet nedan!

Visa i helskärm
1/1

Se det svartvita huset där väggarna talar

Svart och vitt är basen hemma hos Anna, Thomas och barnen Nora och Nelly.

Det grafiska och stilrena styr inredningen i parets charmiga hus och passar fint med husets rena, raka sekelskifteslinjer.

Det gamla, fina trähuset med hörntomt sticker ut bland de andra 60- och 70-tals­husen på gatan.

Huset var det första i området, men i takt med Vetlandas tillväxt har fler hus byggts. Det är daterat till 1920, men mycket tyder på att det är äldre. Dörrtrycken och lås är gamla.

– Vi trivs bra här. Det är en idyll mitt inne i byn. Det bästa med huset är helt klart vår stora trädgård. Den är lummig med nästan ingen insyn all, säger Anna.

Vardagsrummet är familjens favoritrum och det rum som har renoverats från grunden. Tidigare var det två rum. Men Anna och Thomas har tagit bort väggen mellan rummen, satt ny gips på väggarna, samt installerat nytt tak och golv. Det gamla trägolvet gick inte att rädda, eftersom det drog kallt genom det. Ett nytt laminatgolv kändes som den bästa lösningen.

Tuff tapet

Rummet är stort och luftigt, med plats för många gäster. De vackra fönstren är stora och släpper in mycket ljus från tre väderstreck. Golv, väggar och tak är ljusa och betongfototapeten sätter en tuff karaktär i vardagsrummet. Anna gillar inte övermöblerade rum, utan vill att möblerna ska få "tala för sig själva". Matplatsen med de vita stolarna tillsammans med betongtapeten bidrar till en stilren och spännande känsla i rummet.

– Rummet nu och då är verkligen som natt och dag. Från litet och trist till ljust och luftigt. Det är en stor förändring, säger Anna och ler.

– Renoveringen tog två månader, vi hjälptes åt med allt, och hade fin hjälp av Thomas bror. Höjdpunkten varje vecka är när vi till helgen dukar fint och sitter i vardagsrummet och umgås och äter.

Drömmer om strikt kök

På nedre plan finns hall, badrum, vardagsrum och kök. Köket i sekelskiftesstil var nyrenoverat när paret flyttade in. Men Anna drömmer om ett mer strikt kök, med högblanka luckor och en mer modern form, men det ligger långt ner på prioriteringslistan.

– Vi skyndar långsamt. Vi vill ju först och främst ha tid till barnen. Ett rum i taget tror jag räcker för att vi ska orka med hela renoveringen. Badrummen till exempel är en söt 80-talsdröm, verkligen i behov av renovering. Men det är dyrt så därför är det det sista vi ska renovera, säger Anna.

Paret har egentligen inte haft någon tanke med hur huset skulle se ut efter renoveringen. Det har fått växa fram med tiden. Planen är att bevara så mycket det går av den gamla charmen. Som trägolven på andra våningen, dörrar, och fönster. Kakelugnarna ska få vara kvar, de tillför värme och stor charm.

– Vi är glada för att två kakelugnar är bevarade. Det är så mysigt att elda i dem. De värmer så gott och knastret från elden är så rogivande.

Spår av åren som gått

En gammal, sliten trätrapp binder samman de båda våningsplanen. På övervåningen kan man se fler spår av att huset är riktigt gammalt, höga socklar och vackra dörrlås i 1800-talsstil. Pärlsponten är lite sprucken, men vittnar om åren som gått.

På övervåningen finns sovrummen. Noras sovrum har fått en tuff stil i svart och vitt med grönt som accentfärg. Ett härligt tonårsrum. Lilla Nellys rum är fyllt av roliga saker, som en egenbyggd spis gjord av en Ikeamöbel. Intill Nellys rum ligger Anna och Thomas stora och luftiga sovrum. Sängen är placerat precis under det stora fönstret.

– Vi gillar verkligen övervåningen. Här finns en del projekt att slutföra men vi gillar verkligen det gamla slitna här uppe, att det inte är helt perfekt. Det är så mysigt när det knakar i trappan när man går. Det känns verkligen hemtrevligt, säger Anna.