EXPRESSEN.SE

Foto: Kenneth Larsson

Visa i helskärm
1/1

Prästgård bortskänkes

KNISLINGE. I Knislinge pastorat tolkar man begreppet Guds gåvor på sitt eget sätt.
Där skänker nu församlingen bort den gamla prästbostaden till den som är beredd att flytta huset!
- Vi behöver inte längre byggnaden som kallas Kyrkstugan, säger Magnus Nilsson, kyrkonämndens ordförande i Knislinge.
Huset byggdes 1937 som prästbostad. Det är byggt i trä, av gediget bålvirke, har tegeltak och enligt expertis är det fullt möjligt att flytta rubbet.
- Det är ett för bra hus för att bara rivas och vi ser gärna att det kan komma till användning någon annanstans. Så den som vill ta hand om huset och kan flytta det får det gratis.

I gott skick

Vad får då en "köpare" för inga pengar alls? Rätt mycket, faktiskt, visade det sig när KvP gick husesyn tillsammans med kyrkvaktmästare Håkan Einarsson.
-Elledningarna i huset är rätt nya. Vad vi förstår så är huset i gott skick med nya fönster som satts in på senare år. Det finns källare under en del av huset men enligt experter skulle det gå att flytta hela huset utan att montera ner det, säger Håkan.

Öppen spis

Husets boyta är på cirka 120 kvadratmeter och bottenvåningen innehåller kök och fyra rum, däribland två med stilig golvparkett. En öppen spis finns också på bottenvåningen. I köksutrustningen ingår både kyl, frys och diskmaskin.
Ovanvåningen har en möblerbar hall och två rum. Dessutom finns under snedtaket på båda sidor en rymlig vind. Två takkupor bidrar också till det luftiga och rymliga intrycket.
Utsikten, som alltså inte medföljer, är magnifik. Man ser Knislinges 800-åriga kyrka, kyrkogården, bårhuset och till och med stora delar av Kristianstadsslätten.

Har stått tom

Prästbostaden i Knislinge har stått tom en tid men tidigare har byggnaden använts för barn- och ungdomsaktiviteter i kyrkans regi, bland annat för kyrkans barntimme.
Knislinge pastorat vill ha besked senast i mitten av oktober om någon vill ha den gamla prästbostaden. Sugen?