ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
1. FISK. Hemligheten med den smakrika soppan är att den mixas slät så fiskbitarna får ge både konsistens och smak åt soppan. Fotograf:Eva Hildén Smith
2. KARRÉ. Steken fylls med lök, äpple och torkade tranbär innan den sen får steka i ugnen. Fotograf:Eva Hildén Smith
3. KYCKLING. Enkelt och gott med kyckling och potatis i en och samma form. Fotograf:Eva Hildén Smith
4. ÄGG. Överbliven pasta passar som extra fyllning i en omelett med ugnsrostade grönsaker. Fotograf:Eva Hildén Smith
5. KÖTTFÄRS. Små vitlöksdoftande färsbiffar serveras med tabbouleh, morotsdipp och rostade pitabröd. Fotograf:Eva Hildén Smith
6. ÄPPLE. Det går snabbt att göra en vardagslyxig dessert med färdig smördeg och äpplen. Fotograf:Eva Hildén Smith

Lyxigt & lättlagat – god mat för hela veckan

ANNONS:

Glöm löjrom, oxfilé och dyra fiskar.

Det går alldeles utmärkt att laga god och lyxig mat med enklare råvaror. Här är sex vackra och goda budgeträtter.

Fransk fisksoppa med aioli & pancettaströssel

En mustig soppa med mycket smak lagar du på ett vanligt fiskblock. ­Soppan mixas slät och serveras med knaprigt pancettaströssel.

6 portioner

  • 1 sej- eller torskblock, tinat
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkålsstånd
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 3 msk olivolja
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1/4 krm kajennpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 burk tomater
  • cirka 1 liter kokande vatten

Aioli:

  • 4-5 msk majonnäs
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1-2 tsk vatten
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • Serveras med:
  • 3-4 skivor pancetta eller bacon
  • skivad formfranska

1. Skär fisken i bitar. Skala och hacka löken och vitlöken. Ansa, klyfta och skiva fänkålen. Skala och skär ­moroten och palsternackan i tärningar.
2. Fräs lök och vitlök i oljan cirka 3 minuter. Tillsätt fänkål, morot och palsternacka och fräs cirka 3 minuter, rör om då och då. Smula ner buljongtärningarna.
3. Tillsätt tomatpurén, kajenn­peppar, paprikapulver och fräs cirka 1 minut.
4. Blanda i tomaterna och hälften­ av vattnet, koka soppan under lock cirka 20 minuter. Lägg i fisk­bitarna och sjud 5-8 min eller tills fisken­ är klar.
5. Mixa soppan­ slät med ­stavmixer, späd den med ­resten av vattnet till önskad ­konsistens och ge den ett uppkok.
6. Rosta pancettan knaprig i en torr stekpanna. Låt kallna.
7. Blanda ihop ingredienserna till ­aiolin.
8. Toppa soppan med smulad ­pancetta. Servera med aioli och ­rostad franska.

 

 


Äppelfylld karré med steklök & sky

Fläskkarré är prisvärt kött som ­passar bra till både till vardag och helg.

6 portioner

  • 1 bit fläskkarré, ca 1 kg
  • salt och peppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 250 g steklök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk färska rosmarinblad eller 1/2 tsk torkad rosmarin
  • 1-2 dl höns- eller köttbuljong

Fyllning:

  • 1 gul lök
  • 2-3 äpplen
  • 1 skiva bacon eller 2 skivor ­chorizokorv
  • 3 msk smör
  • 3 msk ströbröd
  • 1 dl torkade tranbär eller russin
  • 2 msk hackad persilja
  • Till servering:
  • rosmarinkvistar
  • flingsalt
  • kokt potatis, gärna pressad

1. Börja med fyllningen: Skala och finhacka löken. Klyfta, kärna ur och skär äpplen i små tärningar. ­Finhacka baconskivorna.
2. Fräs löken i smöret cirka 3 minuter. Ta pannan från värmen. Blanda i resten av ingredienserna till fyllningen och låt kallna.
3. Sätt ugnen på 200 grader. Skär ett cirka 10 centimeter djup snitt längs med karrén så att det bildas en ficka.
4. Gnid in karrén med salt, peppar och vitlök. Lägg fyllningen i "fickan" och bind ihop steken med ett steksnöre. Slå in steken i folie och lägg i en långpanna. Stek i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
5. Skala löken under tiden. Blanda löken med oljan och rosmarinen.
6. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Ta ut formen ur ugnen, ta bort folien och lägg tillbaka köttet i formen. Stick in en stektermometer så spetsen kommer i den tjockaste delen av köttet.
7. Lägg löken runt om. Häll buljongen över köttet. Sätt formen i nedre delen av ugnen ytterligare cirka 30 minuter eller tills termometer visar cirka 72 grader. Vänd löken och ös köttet med buljongen 3-4 gånger under tiden.
8. Tag upp steken och låt den vila 10-15 minuter, innan den skärs upp. Garnera köttet med löken, flingsalt och rosmarinkvistar. Koka upp skyn från formen och servera till.

 

 


Kyckling allt-i-ett med citronrostad potatis

Laga kyckling och grönsaker till­sammans, det blir hur gott som helst! I den här rätten får kycklingen sällskap av citronrostad potatis, vitlök, paprika, kryddig chorizo och underbar, färsk salvia.

4 portioner

  • 8 skalade eller tvättade potatisar
  • färskpressad saft av 1 citron
  • 3 paprikor, gärna gula och röda
  • 4 kycklingbröstfiléer, gärna med skinn
  • 1 vitlök, delad i klyftor
  • 1 liten knippa örter som salvia eller timjan
  • 1-2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 3 msk olivolja
  • 1 bit chorizokorv
  • Till garnering:
  • 1 tsk flingsalt
  • finstrimlat citronskal

1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatisen. Blanda den med citron­saften i en bunke.
2. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Lägg kycklingfiléer, paprika, oskalade vitlöksklyftor och örter i en smord långpanna. Salta, peppra, ringla över oljan och blanda runt. Lägg i potatisen lite här och där i pannan. Ringla över citronsaften som finns kvar i bunken. Sätt pannan i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Vänd på kycklingen och blanda om grönsakerna 2 gånger under tiden.
3. Dra av skinnet på korven och skär den i tunna skivor. Fördela korven över grönsakerna och sätt pannan i mitten av ugnen cirka 5 minuter, eller tills allt är klart. Kycklingen är färdigstekt vid cirka 70 grader innertemperatur, använd gärna stektermometer.
4
. Garnera med flingsalt och citronskal.

 


Köksomelett med pasta & provensalska grönsaker

4 portioner
Grönsaker:

  • 2 röda lökar
  • 2 små zucchini
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • 3-4 msk soltorkade marinerade cocktailtomater

Omelett:

  • 8 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl riven ost
  • 1 krm salt
  • 2 msk smör
  • 4-6 dl kokt pasta

Till garnering och servering:

  • nymalen svartpeppar
  • 2-3 msk hackad salladslök eller gräslök
  • oliver
  • fetaost

1. Skala och strimla löken. Ansa och skiva zucchinin. Pensla grönsakerna med oljan och stek dem cirka 1 minut på varje sida. Salta.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, mjölk och ost och salt till en slät smet.
3. Hetta upp smöret i en stekpanna. Fräs den kokta pastan cirka 1 minut. Häll äggsmeten över pastan och stek omeletten på svag värme cirka 5 minuter.
4. Sätt in stekpannan (kontrollera att den har värmetåligt handtag) i mitten av ugnen 5-10 minuter eller tills äggsmeten stannat och omeletten fått fin färg.
5. Toppa med de stekta grön­sakerna och tomaterna och sätt omeletten i mitten av ugnen cirka 3 minuter. Peppra. Garnera med salladslöken. Servera med oliver och fetaost.

 

 


Färsbiffar med tabbouleh & rostad pita

Denna rätt blir något alldeles extra om du kombinerar biffarna och ­salladen med morots- och vitlöksdipp och rostad pita.

4 portioner

  • 450 g färs, nöt-, lamm- eller blandfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk vatten
  • 1-2 pressade ­vitlöks­klyftor
  • 1 msk olivolja

Tabbouleh:

  • 250 g tomater
  • 1 grön paprika
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 burk bönor, svarta-, kidney- eller vita bönor
  • 3 dl kokt, kall bulgur
  • 1 dl hackade örter, gärna dill och persilja

Till servering:

  • rödlöksringar
  • persilja
  • rostat pitabröd
  • morots- och vitlöksdipp, se recept

1. Dela eller skär tomaterna i små bitar. Dela, kärna ur och skär ­paprikan i små bitar. Blanda ihop vinäger, vitlök, olivolja, salt och socker i en skål.
2. Vänd ner tomaterna och paprikan. Blanda i sköljda och avrunna bönor. Blanda i bulgur. Vänd ner örterna. Smaka av och ställ salladen kallt till serveringen.
3. Blanda färs, salt, peppar, vatten och vitlök. Forma färsen till 12 små biffar. Stek dem i oljan cirka 1 minut på varje sida. Efterstek under lock 3-5 minuter. Håll biffarna varma.
4. Garnera biffarna med rödlöksringar och persilja. Morots- och ­vitlöksdipp och rostat pitabröd är gott att servera till.

 


Morots- & vitlöksdipp

Dippen blir extra god tack vare ­morötterna som rostas i ugnen och får extra koncentrerad smak.

4-6 portioner

  • 4 stora morötter
  • 10 vitlöksklyftor
  • 2-3 msk olivolja till rostning + 3-4 msk olivolja till dippen
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1-2 tsk färskpressad citronsaft
  • salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och skär morötterna i bitar. Lägg dem och oskalade vitlöksklyftor på ett ugnssäkert fat med bakplåtspapper. Ringla över oljan och salta.
3
. Rosta i nedre delen av ugnen,

cirka 30 minuter, eller tills de ­blivit mjuka. Rör om 1-2 gånger under tiden.
4.
Ta bort och kasta vitlöksskal. Mixa morötter och vitlöken till puré. Blanda i yoghurt, persilja och ­citronsaft. Blanda i oljan, lite i taget. Smaka av med salt och peppar. Låt kallna.

 

 


Frasiga äppelpajer med vaniljsås

Den frysta smördegen kan bytas ut mot färsk, kyld smördeg.

  • 4 små pajer
  • 4 plattor fryst smördeg
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl fast äppelmos
  • 4-6 röda äpplen
  • smält smör till pensling
  • 3 msk florsocker

Till garnering:

  • florsocker
  • myntablad

Till servering:

  • vaniljsås

1. Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem tina i rumstemperatur cirka 20 minuter.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla degplattorna med uppvispat ägg. Fördela och bred äppelmoset i en sträng i mitten längs varje botten.
3. Kärna ur och skär i äpplen i tunna skivor. Lägg äppelskivorna omlott i mitten på varje botten, pensla med smöret och sikta över lite florsocker. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.
4. Sikta över florsocker, garnera med myntablad och servera med vaniljsås.

 

Av Lena Söderström

levabo@expressen.se

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MEST LÄSTA ARTIKLARNA PÅ LEVA & BO
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
LEVA & BO
LEVA & BO
ANNONS:
LEVA & BO
LEVA & BO
ANNONS:
LEVA & BO
LEVA & BO
LEVA & BO
ANNONS:
Senaste artiklar
LEVA & BO
LEVA & BO
LEVA&BO
LEVA & BO
MEST LÄST I DAG
LEVA & BO
LEVA & BO
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar:
1. FISK. Hemligheten med den smakrika soppan är att den mixas slät så fiskbitarna får ge både konsistens och smak åt soppan. Fotograf:Eva Hildén Smith
2. KARRÉ. Steken fylls med lök, äpple och torkade tranbär innan den sen får steka i ugnen. Fotograf:Eva Hildén Smith
3. KYCKLING. Enkelt och gott med kyckling och potatis i en och samma form. Fotograf:Eva Hildén Smith
4. ÄGG. Överbliven pasta passar som extra fyllning i en omelett med ugnsrostade grönsaker. Fotograf:Eva Hildén Smith
5. KÖTTFÄRS. Små vitlöksdoftande färsbiffar serveras med tabbouleh, morotsdipp och rostade pitabröd. Fotograf:Eva Hildén Smith
6. ÄPPLE. Det går snabbt att göra en vardagslyxig dessert med färdig smördeg och äpplen. Fotograf:Eva Hildén Smith