EXPRESSEN.SE
Här bor: Louise Karlsson med sin son.  Huset: 6 rum o kök, ca: 185 kvm, ¼ del av ett stort kaptenshus. Byggår: 1790<br>Louise myser vid den öppna spisen, som är uppmurad efter egen design. Ny fast i gammal stil. På fötterna har hon långa sockor från &quot;Odd-Molly&quot;.<br>

Här bor: Louise Karlsson med sin son. Huset: 6 rum o kök, ca: 185 kvm, ¼ del av ett stort kaptenshus. Byggår: 1790
Louise myser vid den öppna spisen, som är uppmurad efter egen design. Ny fast i gammal stil. På fötterna har hon långa sockor från "Odd-Molly".

Foto: Lina Ikse

et avlånga huset, byggt på 1700-talet, i 2 plan består av 4 stora lägenheter och de har tidigare tjänat som kaptensbyggnader. Hela området präglas av det marina temat med fyrtorn, kättingar, alléer och vattenbryn, vilket var den stora inspirationskällan när Louise renoverade sitt hem i lantlig herrgårdsanda.

et avlånga huset, byggt på 1700-talet, i 2 plan består av 4 stora lägenheter och de har tidigare tjänat som kaptensbyggnader. Hela området präglas av det marina temat med fyrtorn, kättingar, alléer och vattenbryn, vilket var den stora inspirationskällan när Louise renoverade sitt hem i lantlig herrgårdsanda.

Foto: Lina Ikse

Louise bjuder också på välsmakande hembakt till fikat. Favoriten är Kolasnittar.

Louise bjuder också på välsmakande hembakt till fikat. Favoriten är Kolasnittar.

Foto: Lina Ikse

De fina pappersänglarna kommer från &quot;Balders Hage&quot;.

De fina pappersänglarna kommer från "Balders Hage".

Foto: Lina Ikse

I fönstret hänger en hissgardin i gammaldags rullmodell med julmotiv, från &quot;A-design&quot;. Hela köket, från &quot;Norema&quot;, är i gammaldags stil med porslinsho, spegeldörrar och fina traditionella detaljer. Barstolarna i förgrunden kommer från &quot;Port House&quot; och trasmattan är från &quot;Åhléns&quot;.

I fönstret hänger en hissgardin i gammaldags rullmodell med julmotiv, från "A-design". Hela köket, från "Norema", är i gammaldags stil med porslinsho, spegeldörrar och fina traditionella detaljer. Barstolarna i förgrunden kommer från "Port House" och trasmattan är från "Åhléns".

Foto: Lina Ikse

Louise samlar på vackra juldekorationer. Denna i glas med slipade mönster kommer från &quot;Sia&quot;.

Louise samlar på vackra juldekorationer. Denna i glas med slipade mönster kommer från "Sia".

Foto: Lina Ikse

Dukning; servetter från &quot;Himla&quot; i linne, undertallrik från Åhléns, glas från &quot;Duka&quot;. Fin dekoration gjord av rönnbär uppträdda på ståltråd och format som ett hjärta.

Dukning; servetter från "Himla" i linne, undertallrik från Åhléns, glas från "Duka". Fin dekoration gjord av rönnbär uppträdda på ståltråd och format som ett hjärta.

Foto: Lina Ikse

Genom dubbeldörrarna ser vi det romantiska sovrummet. Säng från &quot;Mio&quot;. Vacker takkrona i vintagestil pryder rummet. Notera de vackra originalsnickerierna; höga golvsocklar och breda foder. Sovrummet har bäddats i klassiska ränder och rutor, textilier från Lexington. Tapet från Ralph Lauren. Hyllan över sängen kommer från &quot;Phillis Design&quot;. Träsoffan vid sängen kommer från &quot;Casa Linné&quot;.

Genom dubbeldörrarna ser vi det romantiska sovrummet. Säng från "Mio". Vacker takkrona i vintagestil pryder rummet. Notera de vackra originalsnickerierna; höga golvsocklar och breda foder. Sovrummet har bäddats i klassiska ränder och rutor, textilier från Lexington. Tapet från Ralph Lauren. Hyllan över sängen kommer från "Phillis Design". Träsoffan vid sängen kommer från "Casa Linné".

Foto: Lina Ikse

&quot;Granen står så fin och grann i stugan&quot;. Här finns plats för ett generöst matsalsbord där många får plats att sitta vid. Julmiddagen dukas givetvis upp här. Den ståtliga granen lyser upp rummet med sin prakt. Louise har valt en blågran i år.

"Granen står så fin och grann i stugan". Här finns plats för ett generöst matsalsbord där många får plats att sitta vid. Julmiddagen dukas givetvis upp här. Den ståtliga granen lyser upp rummet med sin prakt. Louise har valt en blågran i år.

Foto: Lina Ikse

I köket dominerar den vackra tapeten i gammal stil från Borås Tapeter; &quot;1910&quot;. Gardinerna med röd brodyr kommer från &quot;A-design&quot; och kuddarna är från &quot;Nyblom &amp; Kollén&quot;. Skomakarlampan med fotogen passar perfekt in här!

I köket dominerar den vackra tapeten i gammal stil från Borås Tapeter; "1910". Gardinerna med röd brodyr kommer från "A-design" och kuddarna är från "Nyblom & Kollén". Skomakarlampan med fotogen passar perfekt in här!

Foto: Lina Ikse

Barnrummet går i blåa toner, tom bordtennisbordet är blått. Favorit är bilar i alla dess slag.

Barnrummet går i blåa toner, tom bordtennisbordet är blått. Favorit är bilar i alla dess slag.

Foto: Lina Ikse

Vackra detaljer och stilleben fyller hemmet och skapar en härlig julstämning. Skylten och ljushållaren kommer från &quot;Phillies design&quot;. Gammalt sideboard med vackert avskav.

Vackra detaljer och stilleben fyller hemmet och skapar en härlig julstämning. Skylten och ljushållaren kommer från "Phillies design". Gammalt sideboard med vackert avskav.

Foto: Lina Ikse

Visa i helskärm
1/1

Lantlig julcharm hos Louise mitt i stan

Hemma hos elitsimmerskan Louise Karlsson andas hela atmosfären en riktig "Fanny och Alexander- jul".

Med gammeldags pynt och en pampig blågran skapar hon julmys i hemmet.

I en av västra Göteborgs mest historiska stadsdel bor simmerskan Louise Karlsson och hennes son i en vacker sekelskifteslägenhet från tidigt 1700-tal, med högt i tak och äldre bevarad charm. En riktig paradvåning!

Här, i de vackra herrgårdsliknande stora rummen i fil, firas en traditionell jul. Hela hemmet andas ”Fanny o Alexander- jul” med gammaldags pynt och en fristående jättegran att dansa kring.

En välkomnande entré, med snöklädd grankrans på dörren, möter dig när du går över tröskeln till detta ljusa, glada och julklädda hem. Det närmar sig jul och dagarna blir bara längre och längre, i alla fall sett ur barnens perspektiv. För oss vuxna känns det precis tvärtom, med tanke på allt som ska hinnas med…

Det är snart första advent när vi besöker Louise Karlsson och hennes son, som precis har klätt sitt speciella hem i julskrud. Området där deras hus ligger i är före detta militärt och kring en pampig allé ligger 3 stora huslängor. Det avlånga huset i 2 plan består av 4 stora lägenheter och de har tidigare tjänat som kaptensbyggnader. Hela området präglas av det marina temat med fyrtorn, kättingar, alléer och vattenbryn, vilket var den stora inspirationskällan när Louise renoverade sitt hem i lantlig herrgårdsanda. När vi klivit in genom de ståtliga, vitmålade portdörrarna slås vi genast av den fantastiska paradvåning som möter oss, och hur hela lägenheten genomsyras utav samspelet mellan lite nytt, lite fyndat och lite gammalt, med en egen historia att berätta.

- Jag har ett stort inredningsintresse och här i detta boende finns ett arv att förvalta, därför influeras mitt hem av äldre bevarad stil. Jag har renoverat varsamt men samtidigt satt min egen prägel på lägenheten, berättar Louise.

Hemmets hjärta, köket, renoverades för ett par år sedan och har blivit en naturlig samlingsplats i hemmet. Köket som tidigare var mycket litet, som kök ofta var på den tiden, gjordes större genom att riva väggen till den intilliggande jungfrukammaren. Det tillkom också en egendesignad öppen spis som fick en central plats vid skafferiet. Tanken var att bygga en ny spis i gammal design. Att kunna elda i köket är naturligtvis en extra mysfaktor och gör det stora köksrummet till en underbar plats att vara på.

Ett vitpigmenterat, antikbehandlat trägolv från Baseco lades in och köksinredningen valdes i lantligt vitt med vackra snickeridetaljer och beslag. Färgvalet var svårast men Louise visste att hon ville ha basen i vita, grå och blå toner. Den vackra tapeten från Borås Tapeter, 1910, kollektionen ”Gammeldags” är ett gammalt mönster som nyproduceras.

Materialvalen i trä var enkel att matcha med färgskalan och den svarta bänkskivan i granit skapade en modern brytning.

-Det är en bra matchning på allt och det går ton i ton med varandra och hämtas upp lite varstans i mattor, dukar, gardiner och tapeten. Det är bra att ha som bas eftersom man kan ta in andra färgklickar och ändra med årstiderna allteftersom, säger hon. Nu juletid hänger hon hissgardiner med romantiskt julmotiv i de stora fönsterna, fin broderade kuddar i klassiskt rött och trasmattor i julens färger.

Utmaningen vid renoveringen av köket var att behålla så mycket som möjligt av kökets karaktär eftersom att huset är närmare trehundra år gammalt, och med vackra detaljer kan man enkelt förstärka den gammaldags känslan som skapar en lantlig atmosfär.

Mycket utav inspirationen hämtades från tidningar och efter att ha tittat på gamla hus var de även inne på torpkänslan. Men det svåra var att få till de detaljer som skulle byggas in, delar som skulle bevaras och att hålla sig inom vissa ramar. Det bästa med det nya köket är rymden, att det är stort och ljust och möjligheten att elda i spisen och umgås samtidigt som man lagar mat.

Rummen närmast köket är den stora salen där matplats, kakelugn och en pampig gran ståtar samt vardagsrummet med bekväma sittplatser. En serveringsgång länkar ihop köket och vardagsrummet. Överallt i hemmet finns fina detaljer och vackra juldekorationer. Mycket av möblerna är köpta på antikaffärer genom åren och är från sekelskiftet. Färska blommor och en vacker dukning med linneservetter bjuder till bords.

- Min passion är gammaldags julpynt, jag älskar det klassiska vackra från förr. Granen klär jag i mina samlade favoritdekorationer, gärna i glas, pärlor, broderat eller vackra handgjorda glaskulor. Och granen ska vara pampig och hög, det passar i dessa stora rummen och fyller ut fint, förklarar Louise.

Rummen i fil och den höga takhöjden bidrar till den härliga känslan i hemmet. Generöst och komfortabelt. Ett sagolikt hem, vackert som i en film, ombonat och inbjudande att fira en härlig jul.

Av: Pernilla Åsberg