ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Här bor: Louise Karlsson med sin son
et avlånga huset, byggt på 1700-talet, i 2 plan består av 4 stora lägenheter och de har tidigare tjänat som kaptensbyggnader
Louise bjuder också på välsmakande hembakt till fikat
De fina pappersänglarna kommer från "Balders Hage"
I fönstret hänger en hissgardin i gammaldags rullmodell med julmotiv, från "A-design"
Louise samlar på vackra juldekorationer
Dukning; servetter från "Himla" i linne, undertallrik från Åhléns, glas från "Duka"
Genom dubbeldörrarna ser vi det romantiska sovrummet
"Granen står så fin och grann i stugan"
I köket dominerar den vackra tapeten i gammal stil från Borås Tapeter; "1910"
Barnrummet går i blåa toner, tom bordtennisbordet är blått
Vackra detaljer och stilleben fyller hemmet och skapar en härlig julstämning
Här bor: Louise Karlsson med sin son. Huset: 6 rum o kök, ca: 185 kvm, ¼ del av ett stort kaptenshus. Byggår: 1790
Louise myser vid den öppna spisen, som är uppmurad efter egen design. Ny fast i gammal stil. På fötterna har hon långa sockor från "Odd-Molly".
Fotograf:Lina Ikse
et avlånga huset, byggt på 1700-talet, i 2 plan består av 4 stora lägenheter och de har tidigare tjänat som kaptensbyggnader. Hela området präglas av det marina temat med fyrtorn, kättingar, alléer och vattenbryn, vilket var den stora inspirationskällan när Louise renoverade sitt hem i lantlig herrgårdsanda. Fotograf:Lina Ikse
Louise bjuder också på välsmakande hembakt till fikat. Favoriten är Kolasnittar. Fotograf:Lina Ikse
De fina pappersänglarna kommer från "Balders Hage". Fotograf:Lina Ikse
I fönstret hänger en hissgardin i gammaldags rullmodell med julmotiv, från "A-design". Hela köket, från "Norema", är i gammaldags stil med porslinsho, spegeldörrar och fina traditionella detaljer. Barstolarna i förgrunden kommer från "Port House" och trasmattan är från "Åhléns". Fotograf:Lina Ikse
Louise samlar på vackra juldekorationer. Denna i glas med slipade mönster kommer från "Sia". Fotograf:Lina Ikse
Dukning; servetter från "Himla" i linne, undertallrik från Åhléns, glas från "Duka". Fin dekoration gjord av rönnbär uppträdda på ståltråd och format som ett hjärta. Fotograf:Lina Ikse
Genom dubbeldörrarna ser vi det romantiska sovrummet. Säng från "Mio". Vacker takkrona i vintagestil pryder rummet. Notera de vackra originalsnickerierna; höga golvsocklar och breda foder. Sovrummet har bäddats i klassiska ränder och rutor, textilier från Lexington. Tapet från Ralph Lauren. Hyllan över sängen kommer från "Phillis Design". Träsoffan vid sängen kommer från "Casa Linné". Fotograf:Lina Ikse
"Granen står så fin och grann i stugan". Här finns plats för ett generöst matsalsbord där många får plats att sitta vid. Julmiddagen dukas givetvis upp här. Den ståtliga granen lyser upp rummet med sin prakt. Louise har valt en blågran i år. Fotograf:Lina Ikse
I köket dominerar den vackra tapeten i gammal stil från Borås Tapeter; "1910". Gardinerna med röd brodyr kommer från "A-design" och kuddarna är från "Nyblom & Kollén". Skomakarlampan med fotogen passar perfekt in här! Fotograf:Lina Ikse
Barnrummet går i blåa toner, tom bordtennisbordet är blått. Favorit är bilar i alla dess slag. Fotograf:Lina Ikse
Vackra detaljer och stilleben fyller hemmet och skapar en härlig julstämning. Skylten och ljushållaren kommer från "Phillies design". Gammalt sideboard med vackert avskav. Fotograf:Lina Ikse

Lantlig julcharm hos Louise mitt i stan

ANNONS:
3 inredningstips

1. Ta hänsyn till husets själ och dess stil.

2. Håll ihop inredningen genom alla rum, detta ger en fin helhet. Välj en stil och ett färgtema och samla möbler och rekvisita kring detta.

3. Satsa lite extra på fina textilier och bra belysning - det ger en mysig och ombonad interiör.

Visa merVisa mindre

Hemma hos elitsimmerskan Louise Karlsson andas hela atmosfären en riktig "Fanny och Alexander- jul".

Med gammeldags pynt och en pampig blågran skapar hon julmys i hemmet.

I en av västra Göteborgs mest historiska stadsdel bor simmerskan Louise Karlsson och hennes son i en vacker sekelskifteslägenhet från tidigt 1700-tal, med högt i tak och äldre bevarad charm. En riktig paradvåning!

Här, i de vackra herrgårdsliknande stora rummen i fil, firas en traditionell jul. Hela hemmet andas ”Fanny o Alexander- jul” med gammaldags pynt och en fristående jättegran att dansa kring.

En välkomnande entré, med snöklädd grankrans på dörren, möter dig när du går över tröskeln till detta ljusa, glada och julklädda hem. Det närmar sig jul och dagarna blir bara längre och längre, i alla fall sett ur barnens perspektiv. För oss vuxna känns det precis tvärtom, med tanke på allt som ska hinnas med…

Det är snart första advent när vi besöker Louise Karlsson och hennes son, som precis har klätt sitt speciella hem i julskrud. Området där deras hus ligger i är före detta militärt och kring en pampig allé ligger 3 stora huslängor. Det avlånga huset i 2 plan består av 4 stora lägenheter och de har tidigare tjänat som kaptensbyggnader. Hela området präglas av det marina temat med fyrtorn, kättingar, alléer och vattenbryn, vilket var den stora inspirationskällan när Louise renoverade sitt hem i lantlig herrgårdsanda. När vi klivit in genom de ståtliga, vitmålade portdörrarna slås vi genast av den fantastiska paradvåning som möter oss, och hur hela lägenheten genomsyras utav samspelet mellan lite nytt, lite fyndat och lite gammalt, med en egen historia att berätta.

- Jag har ett stort inredningsintresse och här i detta boende finns ett arv att förvalta, därför influeras mitt hem av äldre bevarad stil. Jag har renoverat varsamt men samtidigt satt min egen prägel på lägenheten, berättar Louise.

Hemmets hjärta, köket, renoverades för ett par år sedan och har blivit en naturlig samlingsplats i hemmet. Köket som tidigare var mycket litet, som kök ofta var på den tiden, gjordes större genom att riva väggen till den intilliggande jungfrukammaren. Det tillkom också en egendesignad öppen spis som fick en central plats vid skafferiet. Tanken var att bygga en ny spis i gammal design. Att kunna elda i köket är naturligtvis en extra mysfaktor och gör det stora köksrummet till en underbar plats att vara på.

Ett vitpigmenterat, antikbehandlat trägolv från Baseco lades in och köksinredningen valdes i lantligt vitt med vackra snickeridetaljer och beslag. Färgvalet var svårast men Louise visste att hon ville ha basen i vita, grå och blå toner. Den vackra tapeten från Borås Tapeter, 1910, kollektionen ”Gammeldags” är ett gammalt mönster som nyproduceras.

Materialvalen i trä var enkel att matcha med färgskalan och den svarta bänkskivan i granit skapade en modern brytning.

-Det är en bra matchning på allt och det går ton i ton med varandra och hämtas upp lite varstans i mattor, dukar, gardiner och tapeten. Det är bra att ha som bas eftersom man kan ta in andra färgklickar och ändra med årstiderna allteftersom, säger hon. Nu juletid hänger hon hissgardiner med romantiskt julmotiv i de stora fönsterna, fin broderade kuddar i klassiskt rött och trasmattor i julens färger.

Utmaningen vid renoveringen av köket var att behålla så mycket som möjligt av kökets karaktär eftersom att huset är närmare trehundra år gammalt, och med vackra detaljer kan man enkelt förstärka den gammaldags känslan som skapar en lantlig atmosfär.

Mycket utav inspirationen hämtades från tidningar och efter att ha tittat på gamla hus var de även inne på torpkänslan. Men det svåra var att få till de detaljer som skulle byggas in, delar som skulle bevaras och att hålla sig inom vissa ramar. Det bästa med det nya köket är rymden, att det är stort och ljust och möjligheten att elda i spisen och umgås samtidigt som man lagar mat.

Rummen närmast köket är den stora salen där matplats, kakelugn och en pampig gran ståtar samt vardagsrummet med bekväma sittplatser. En serveringsgång länkar ihop köket och vardagsrummet. Överallt i hemmet finns fina detaljer och vackra juldekorationer. Mycket av möblerna är köpta på antikaffärer genom åren och är från sekelskiftet. Färska blommor och en vacker dukning med linneservetter bjuder till bords.

- Min passion är gammaldags julpynt, jag älskar det klassiska vackra från förr. Granen klär jag i mina samlade favoritdekorationer, gärna i glas, pärlor, broderat eller vackra handgjorda glaskulor. Och granen ska vara pampig och hög, det passar i dessa stora rummen och fyller ut fint, förklarar Louise.

Rummen i fil och den höga takhöjden bidrar till den härliga känslan i hemmet. Generöst och komfortabelt. Ett sagolikt hem, vackert som i en film, ombonat och inbjudande att fira en härlig jul.

Av: Pernilla Åsberg

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
RECEPT KOLASNITTAR

Härligt goda och sega kakor med kolasmak
Ingredienser
(1 sats blir 25 kakor)
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära

 

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten.
4. Dela degen och rulla ut till två längder.
5. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
6. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
7. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.

Visa merVisa mindre
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT EXPRESSEN - FÖR INLOGGADE
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar:
Här bor: Louise Karlsson med sin son
et avlånga huset, byggt på 1700-talet, i 2 plan består av 4 stora lägenheter och de har tidigare tjänat som kaptensbyggnader
Louise bjuder också på välsmakande hembakt till fikat
De fina pappersänglarna kommer från "Balders Hage"
I fönstret hänger en hissgardin i gammaldags rullmodell med julmotiv, från "A-design"
Louise samlar på vackra juldekorationer
Dukning; servetter från "Himla" i linne, undertallrik från Åhléns, glas från "Duka"
Genom dubbeldörrarna ser vi det romantiska sovrummet
"Granen står så fin och grann i stugan"
I köket dominerar den vackra tapeten i gammal stil från Borås Tapeter; "1910"
Barnrummet går i blåa toner, tom bordtennisbordet är blått
Vackra detaljer och stilleben fyller hemmet och skapar en härlig julstämning
Här bor: Louise Karlsson med sin son. Huset: 6 rum o kök, ca: 185 kvm, ¼ del av ett stort kaptenshus. Byggår: 1790
Louise myser vid den öppna spisen, som är uppmurad efter egen design. Ny fast i gammal stil. På fötterna har hon långa sockor från "Odd-Molly".
Fotograf:Lina Ikse
et avlånga huset, byggt på 1700-talet, i 2 plan består av 4 stora lägenheter och de har tidigare tjänat som kaptensbyggnader. Hela området präglas av det marina temat med fyrtorn, kättingar, alléer och vattenbryn, vilket var den stora inspirationskällan när Louise renoverade sitt hem i lantlig herrgårdsanda. Fotograf:Lina Ikse
Louise bjuder också på välsmakande hembakt till fikat. Favoriten är Kolasnittar. Fotograf:Lina Ikse
De fina pappersänglarna kommer från "Balders Hage". Fotograf:Lina Ikse
I fönstret hänger en hissgardin i gammaldags rullmodell med julmotiv, från "A-design". Hela köket, från "Norema", är i gammaldags stil med porslinsho, spegeldörrar och fina traditionella detaljer. Barstolarna i förgrunden kommer från "Port House" och trasmattan är från "Åhléns". Fotograf:Lina Ikse
Louise samlar på vackra juldekorationer. Denna i glas med slipade mönster kommer från "Sia". Fotograf:Lina Ikse
Dukning; servetter från "Himla" i linne, undertallrik från Åhléns, glas från "Duka". Fin dekoration gjord av rönnbär uppträdda på ståltråd och format som ett hjärta. Fotograf:Lina Ikse
Genom dubbeldörrarna ser vi det romantiska sovrummet. Säng från "Mio". Vacker takkrona i vintagestil pryder rummet. Notera de vackra originalsnickerierna; höga golvsocklar och breda foder. Sovrummet har bäddats i klassiska ränder och rutor, textilier från Lexington. Tapet från Ralph Lauren. Hyllan över sängen kommer från "Phillis Design". Träsoffan vid sängen kommer från "Casa Linné". Fotograf:Lina Ikse
"Granen står så fin och grann i stugan". Här finns plats för ett generöst matsalsbord där många får plats att sitta vid. Julmiddagen dukas givetvis upp här. Den ståtliga granen lyser upp rummet med sin prakt. Louise har valt en blågran i år. Fotograf:Lina Ikse
I köket dominerar den vackra tapeten i gammal stil från Borås Tapeter; "1910". Gardinerna med röd brodyr kommer från "A-design" och kuddarna är från "Nyblom & Kollén". Skomakarlampan med fotogen passar perfekt in här! Fotograf:Lina Ikse
Barnrummet går i blåa toner, tom bordtennisbordet är blått. Favorit är bilar i alla dess slag. Fotograf:Lina Ikse
Vackra detaljer och stilleben fyller hemmet och skapar en härlig julstämning. Skylten och ljushållaren kommer från "Phillies design". Gammalt sideboard med vackert avskav. Fotograf:Lina Ikse