EXPRESSEN.SE
Sverige dricker näst mest kaffe i hela världen, nästan 3,5 koppar per person om dagen. Det betyder enorma mängder kaffesump som bara slängs bort. Helt i onödan! Visste du att kaffesumpen exempelvis kan ge finare blommor?

Sverige dricker näst mest kaffe i hela världen, nästan 3,5 koppar per person om dagen. Det betyder enorma mängder kaffesump som bara slängs bort. Helt i onödan! Visste du att kaffesumpen exempelvis kan ge finare blommor?

Foto: Wikimedia Commons/Johanna Berglund

Kaffesump i jorden minskar pH-värdet och ger färggrannare blommor.

Kaffesump i jorden minskar pH-värdet och ger färggrannare blommor.

Foto: Shutterstock

Med kaffesump, rinnande vatten och lite diskmedel kan du både lösa upp och rengöra avloppet i både kök som baddrum.

Med kaffesump, rinnande vatten och lite diskmedel kan du både lösa upp och rengöra avloppet i både kök som baddrum.

Foto: Wikimedia Commons

Visa i helskärm
1/1

Kaffesump – 12 saker du kan göra med den

Kaffesump tar bort dåliga lukter, ohyra och ingrodd smuts.

Men kan även få bort ishalka, laga möbler och rensa avlopp.

Efter dessa tips kommer du aldrig mer kasta kaffesumpen!

Sverige dricker näst mest kaffe i hela världen. Enligt en undersökning från 2007 dricker vi svenskar i snitt 157 liter kaffe per invånare, vilket motsvarar nästan 3,5 koppar om dagen.

Det betyder enorma mängder kaffesump som bara slängs bort. Helt i onödan!

Läs våra 12 tips nedan och se allt användbart du kan ha sumpen till i stället. Och, är du inte kaffedrickare, de flesta kaffeserveringar ger dig gärna sin sump gratis om du frågar.

 

LÄS OCKSÅ: 11 skäl att inte kasta bort äggkartongerna

1. Ta bort dålig lukt

Torka först sumpen på en bakplåt och lägg det sedan i en skål och stoppa in i kylskåpet eller frysen. Det kommer att neutralisera alla dofter. Funkar även bra i garderober och husvagnar som luktar instängt.

2. Slipp is och halka

Salta isiga gångbanor med kaffe. Torkad kaffesump utgör ett bra grus att sprida på isig mark. Det påverkar inte miljön och syran hjälper till att smälta isen.

3. Håll katterna borta

Är du trött på grannens katter som springer omkring i dina rabatter, gräver och uträttar sina behov? Då ska du strö lite av kaffesumpen och apelsinskal där.

 

LÄS OCKSÅ: 11 oväntade saker du kan göra med kaffefilter

4. Ta bort repor i trämöbler

Om du råkat repa en mörk trämöbel kan du använd kaffesumpen för att ta bort det. Gör en tjock pasta av lite sump och en matsked olivolja. Gnugga sedan in det i repan. Torka torrt.

5. Rengör svårdiskade kastruller

Lite kaffesump på en trasa kan hjälpa till att ta bort smuts i stekpannor och kastruller. Se bara till att inte använda den på keramik eller saker som lätt tappar färg.

6. Ta bort djurlöss

Efter att ha badat din hund eller katt, gnugga in 1-2 koppar med kaffesump i pälsen och skölj sedan väl. Det både dödar löss och gör pälsen silkeslen.

Det kan vara bra att testa på ett mindre område på djurets hud först, för att se att huden inte blir irriterad. Precis som människor har även djur olika känslig hud.

7. Slipp illaluktande händer

Ha alltid kaffesump i en burk under diskhon. Nästa gång du ska skiva lök, vitlök, fisk eller annat vars doft sätter sig fast i händerna – ta lite sump och gnugga det mellan händerna och skölj. All lukt borta!

8. Slipp askdammet

När du ska sopa upp askan från din spis, lägg dit fuktig kaffesump först och du slipper alla dammoln.

9. Ge träet ”antik-look”

Om du vill få nytt trä att se antikt ut kan du använda den här tekniken och kaffesump.

10. Rensa avloppet

Med kaffesump, rinnande vatten och lite diskmedel kan du både lösa upp och rengöra avloppet i såväl kök som badrum. Häll först i sumpen, sedan tre droppar diskmedel och en kanna kokande vatten. I toaletten kan du bara spola ned sumpen som kommer att skrubba rören rena åt dig.

 

LÄS OCKSÅ: Så här enkelt löser du stoppet i avloppet

11. Färggrannare blommor

Kaffesump i jorden kommer minska pH-värdet och ge dig färggrannare blommor. Funkar även på blommor inomhus. Då har det också den fiffiga funktionen att det blir som en luftfräschare i rummet.

12. Ökad skörd

Till skillnad från maskar, gillar inte sniglar och andra insekter såsom myror, syran i kaffe och kommer att hålla sig långt borta från jorden om den är beströdd med kaffe.

 

Källor: Buzzfeed, Familjeliv, Yankeemagazine

 

OBS! Om du vet med dig att det finns många fåglar där du bor ska du vara försiktig med att strö ut kaffesump på marken där de går och letar mat. Fåglar kan bli koffeinförgiftade vilket kan vara dödligt för dem, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt som menar att kaffesump inte bör slängas ut eller förvaras så de är tillgängliga för vilda djur.

 

LÄS OCKSÅ:

Så enkelt gör du rent din kaffebryggare

10 saker du inte visste att du kan använda ättika till