EXPRESSEN.SE
Visa i helskärm
1/1

Hade golvet fullt med råttor i nio år

I nio år levde Martin Svensson i Göteborg med råttor under parketten.

Först i våras revs golvet upp – och döda råttor och avföring hittades.

- De har haft toalett i mitt kök, säger Martin Svensson.

Det började med att Martin Svensson, som bor på Guldhedstorget i Göteborg, hörde ett svagt krafsande i köket. Då trodde han att det var grannarna han hörde.

- Jag hade ingen aning om vad det var. Jag gjorde ingen som helst koppling till råttor, säger Martin Svensson.

Några månader senare, i mars 2003, hade Martin en vän på besök. Även han hörde krafsandet. Martin Svensson gjorde då en anmälan till hyresvärden Wallenstam. Efter några dagar kom en fastighetsskötare tillsammans med Anticimex på besök till Martin.

- Han tittade in i min garderob och öppnade ett skåp, men såg ingenting.

"I min hall"

Men krafsandet fortsatte och Martin tog återigen kontakt med hyresvärden, som till slut skickade en snickare till lägenheten.

- Snickaren sågade upp ett litet hål inne i köket, men man kunde inte se någonting.

Åren gick och krafsandet fortsatte. Och i februari 2012 kände Martin en kraftig stank inifrån garderoben och anmälde återigen till fastighetsägaren. Till slut fattade en hantverkare beslutet att bryta upp golvet. Då hittade man två döda råttor under garderoben. Det blev startskottet på en omfattande genomgång av lägenheten, vilket resulterade i att man hittade både stora mängder råttspillning och döda djur.

- De har varit i min hall, de har haft toalett i mitt kök och sedan har de varit i mitt vardagsrum. Det är ingen rolig upplevelse.

Råttorna tog sig in i fastigheten via gamla avloppsrör som inte tätades igen i samband med att huset byggdes om under 90-talet, skriver Göteborgs-Posten.

"Besvärligt"

Under tiden som lägenheten evakuerades bodde Martin Svensson i ett evakueringsboende från maj i år tills han kunde flytta tillbaka i september.

- En del kanske tycker man får skylla sig själv när man har förhållit sig så passiv under lång tid men jag tycker att jag låg på Wallenstam 2003. Jag tyckte att jag var rätt besvärlig, men jag var inte tillräckligt besvärlig.

Fastighetsägaren har erbjudit Martin Svensson en hyresreduktion på 25 procent i totalt 17 månader, sammanlagt drygt 24 000 kronor.

Expressen.se har sökt företrädare för fastighetsbolaget Wallenstam.

- Vi hade experter på plats i lägenheten 2003 och Anticimex hittade då inget som tydde på att det skulle finnas råttor. Dessutom stod vi för hotellnätter och flyttkostnader i samband med saneringen. Vi har gjort allt vi kan, säger Marina Fritsche, affärsområdeschef för bostäder på Wallenstam, till gp.se.