Ernst viker in färsk lax tillsammans med färska örter och vitt vin i folie och låter alla smaker smälta samman över den heta grillglöden.
Ernst viker in färsk lax tillsammans med färska örter och vitt vin i folie och låter alla smaker smälta samman över den heta grillglöden.
Foto: Roland Persson

Grillad lax i foliepaket

"Foliepaket är ett bra sätt att tillaga mat på grillen. Det är inte alltid just den hårt grillade ytan som lyfter en rätt. Med foliepaketet bevaras saftigheten och dofterna, dessutom får man hela måltiden serverad i ett paket som kan förberedas i god tid."
6 portioner

Ingredienser:

6 bitar färsk lax, à 200 g
3 msk olivolja
1 normalstor slanggurka
1 knippa dill, hackad
1 knippa gräslök, strimlad
3 dl vitt vin
6 msk flytande honung
flingsalt
svartpeppar från kvarn

Tillagning:
1 Grilla först laxfiléerna lätt så att de får en fin yta.
2 Lägg sedan ut sex ark grillfolie och häll på lite olivolja. Placera en laxbit på varje folieark.
3 Skiva gurkan tunt med osthyvel eller potatisskalare och fördela ovanpå laxen. Tillsätt hackad dill och strimlad gräslök efter tycke och smak. Häll på en halv deciliter vitt vin och ungefär en matsked honung på varje laxbit. Salta och peppra. Vik ihop folien ordentligt till en båt. Baka på varm grill i cirka 10–15 minuter.
4 Servera med en potatissallad och hummus på gröna ärtor.

Hummus på gröna ärtor

”Att använda gröna ärtor är en kul variant på den lite färglösa kikärtshummusen. En fusion av Mellanöstern och den svenska sommaren.”

Ingredienser:

7 dl gröna ärtor
2 vitlöksklyftor, skalade
en nypa flingsalt
11/2 msk olivolja
1 citron, saft
11/2 msk flytande honung
svartpeppar från kvarn

1 Koka ärtorna och låt svalna.
2 Mortla eller mixa vitlöken tillsammans med salt.
3 Tillsätt ärtorna, olivoljan, saften från en citron, honung och peppar. Mortla eller mixa sedan allt till en krämig konsistens. Smaka av med citron, salt och peppar.


Recept: Ernst Kirchsteiger