Semifreddo med hjortron och mandel.<br />Halvfrusen glass serveras som kulor med hjortron och mandelspån.

Semifreddo med hjortron och mandel.
Halvfrusen glass serveras som kulor med hjortron och mandelspån.

Foto: Thomas Carlén
Clafoutis med blåbär och citron.<br />En finare ungspannkaka i portionsform med odlade blåbär smaksatta med citron.

Clafoutis med blåbär och citron.
En finare ungspannkaka i portionsform med odlade blåbär smaksatta med citron.

Foto: Thomas Carlén
Kokospannacotta med hallongelé.<br />Pannacotta gjord på kokosmjölk blir god och vacker med hallongelé på toppen.

Kokospannacotta med hallongelé.
Pannacotta gjord på kokosmjölk blir god och vacker med hallongelé på toppen.

Foto: Thomas Carlén
Smoothie med superbär.<br />

Smoothie med superbär.

Foto: Thomas Carlén
Svartvinbärskompott med crumble.<br />Kompott, vaniljvisp och crumble varvade i lager i fina glas.

Svartvinbärskompott med crumble.
Kompott, vaniljvisp och crumble varvade i lager i fina glas.

Foto: Thomas Carlén
Visa i helskärm
1/1

Frostiga bär fixar en lyxdessert i ett kick

Med bär i frysen fixar du enkelt och snabbt en läcker dessert!

Här är fem favoriter.

Semifreddo med hjortron och mandel

4 portioner

250 g hjortron

150 g mandelmassa

2 ägg, delade i gulor och vitor

1/2 dl florsocker

1/2 dl glukossirap

2 dl vispgrädde

Garnera med:

hjortronsylt/ tinade hjortron

rostade mandelspån

Ugn: 200°

1 Tina hjortronen. Riv mandelmassan grovt på rivjärn. Strö ut den på en plåt med bakplåtspapper och rosta smulorna gyllenbruna i mitten av ugnen, cirka 5 minuter. Passa noga! Låt dem svalna.

2 Vispa äggvitorna hårt i en bunke. Vispa grädden tjock i en annan bunke. Vispa äggulor och florsocker och glukossirap pösigt i en tredje bunke och blanda slarvigt med grädde, rostad mandelmassa och hjortron.

3 Vänd ner vispade äggvitor i gräddsmeten med en slickepott. Lägg över i en plastlåda med lock och frys, cirka 4 timmar, så att den blir halvfryst. Kula upp semifreddon i portionsglas och servera med hjortronsylt och/eller tinade hjortron. Garnera med rostade mandelspån.

 

Clafoutis med blåbär och citron

4 portioner

3 ägg

1/2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1/2 dl vetemjöl

2 1/2 dl matlagningsgrädde

Fyllning:

250 g odlade blåbär

1/2 dl strösocker

rivet skal av 1/2 citron

1 msk potatismjöl

Garnera med:

florsocker

citronmeliss

Servera med:

vispad grädde

Ugn: 200°

1 Vispa samman ägg, socker, vaniljsocker, salt och vetemjöl till en slät smet. Vispa ner grädden. Häll smeten i smorda portionspajformar.

2 Halvtina blåbären, cirka 30 sekunder i en skål i mikron och blanda dem med socker, rivet citronskal och potatismjöl. Fördela blandningen i formarna och grädda i mitten av ugnen, cirka 20-25 minuter.

3 Garnera med siktat florsocker och citronmeliss. Serveras ljummen med vispad grädde.

 

Kokospannacotta med hallongelé

4 portioner

5 dl creamy kokosmjölk

1 citrongräs

zestat skal av 1/2 lime

1 dl gelésocker multi

1 tsk vaniljsocker

Gelé:

150 g hallon

1 lime, pressad saft

1 dl gelésocker multi

Garnera med:

hallon

mynta

limezest

1 Hetta upp kokosmjölk, krossat citrongräs och limezest i en kastrull 5 minuter.

2 Tillsätt gelésocker multi och koka 1/2 minut. Sila bort citrongräs och limezest. Blanda i vaniljsocker. Häll upp i fyra serveringsglas. Ställ glasen i kylen, cirka 2 timmar.

3 Koka upp hallon, limesaft och gelésocker multi i en kastrull, låt koka 1/2 minut och rör om under tiden. Fördela blandningen över pannacottan och ställ tillbaka i kylen. Låt geléet stelna. Garnera med tinade hallon, mynta och limezest.

 

Svartvinbärskompott med crumble

4 portioner

225 g frysta svarta vinbär

1 dl råströsocker

Vaniljvisp:

2 1/2 dl kyld vaniljvisp

50 g vit choklad

1 tsk vaniljsocker

Crumble:

25 g smör

2 msk råströsocker

1/2 dl havregryn

2 msk vetemjöl

1/2 krm salt

1 krm bakpulver

Garnera med:

Hyvlad vit choklad

Citronmeliss

1 Smält samman svarta vinbär och socker i en kastrull. Låt svalna.

2 Vispa vaniljvispet fluffigt. Hacka vit choklad och smält försiktigt i mikron, cirka 30 sekunder. Rör den slät och ringla ner i vaniljvispet under vispning.

3 Lägg smör i bitar, socker, havregryn, vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Blanda samman med fingrarna till smulor. Lägg över i en torr stekpanna på medelvärme och stek smulorna gyllene. Låt dem svalna.

4 Varva smulor, kompott och vaniljvisp i glas. Garnera med vit choklad.

 

Smoothie med superbär

4 glas

250 g frysta superbär

1 1/2 dl naturella cashewnötter

2 bananer

5 dl cloudy äppeljuice

2 msk akaciahonung

Garnera med:

Frysta granatäppelkärnor

1 Mixa bär, nötter, bananer, äppelljuice och honung i en mixer till en slät drink.

2 Häll upp i höga glas. Garnera med granatäppelkärnor.

SEMIFREDDO. Halvfrusen glass

serveras som kulor med hjortron

och mandelspån.