EXPRESSEN.SE

Foto: SARA DANIELSSON

Visa i helskärm
1/1

Fixa fint plank

Det gamla planket hade gjort sitt. Ett nytt plank byggt av liggande träribbor ger ett modernt och stiligt intryck och fick ersätta det gamla.

Du behöver:

Träribbor av ohyvlad läkt, 25 x 38 millimeter
Reglar, 7 x 7 centimeter
Överliggare 12 x 2 centimeter
Skruv

Gör så här:

1. Börja med att riva det gamla planket men spar betonggjutningarna och fästena
i marken. (Om det inte finns något gammalt plank att riva så börja med att gjuta två plintar av betong. Hör med din bygghandel om instruktioner och material.)
2. Gör en skiss över hur långt och högt du vill ha planket. Räkna ut hur mycket virke du behöver. Såga till alla delarna.
3. Skruva fast reglarna i de gamla plintarnas fästjärn. Kolla med vattenpasset så att reglarna sitter rakt.
4. Börja nerifrån när du skruvar fast ribborna. Förborra ribborna så att de inte spricker när du sedan skruvar fast dem. Ribborna sätts fast liggande och mellanrummet mellan varje ribba är samma som höjden, 25 millimeter. Loda den första ribban noggrant med vattenpasset så att den är helt vågrät. Lägg därefter en ribba på den första för att markera mellanrummet innan du skruvar fast nästa ribba. På så vis går det snabbt och enkelt att få ribborna på plats rakt och med samma mellanrum. Kontrollera med vattenpasset var fjärde ribba så att det fortfarande är i våg.
5. Skruva fast överliggaren på reglarna.
6. Grundmåla hela planket med Alcro Genuin grundfärg.
7. När grundfärgen torkat, måla planket med lackfärg Alcro Genuin Täckfärg bruten i en grå/beige nyans S-1502 Y. Måla med en mindre rund pensel för att komma åt ordentligt mellan ribborna. Klart!