EXPRESSEN.SE
Vägglusen kommer fram på natten och suger blod.

Vägglusen kommer fram på natten och suger blod.

Visa i helskärm
1/1

Blodsugaren bor i din säng

De blodsugande vägg-lössen älskar att föröka sig i din säng.
Helst gömmer de sig i madrassen.
- De kryper fram på natten och suger blod från kroppen, säger Håkan Kjellgren, Anticimex.

Ett barn med kliande utslag efter vägglusens angrepp.

Efter att ha varit nästan utrotad i sverige har vägglusen kommit tillbaka. Nu larmar bekämpningsföretaget Anticimex för den snabba spridningen.

Den gamla fienden från Fattigsverige har fått fäste i de svenska hemmen. Vägglusen har ökat mångfaldigt de senaste åren. - Hade vi närmare hundra fall för fem år sedan har vi flera hundra nu per år bara i Stockholmsområdet, säger Håkan Kjellgren, skadebekämpningschef för Anticimex i Sverige.

Lössen åker med oss

Ökningen beror framför allt på att fler reser runt i världen. Vägglössen flyttar inte själva. Dessutom har bekämpningsmedlen blivit mer riktade mot enstaka insekter. - Förut tog saneringen alla insekter på en gång. Att hitta vägglusen i hemmen kan vara svårt. Men de håller sig gärna i närheten av sovplatser - helst i din gosiga madrass. Där kan det gömma sig flera hundra åt gången.

Tecken på löss

- Men bara ett fåtal kryper fram åt gången. De kommer fram på natten och suger blod från människan, de behöver ett mål mat per dag för att överleva, säger Henrik Kjellgren. - En del reagerar med våldsamma allergiska reaktioner, medan andra inte märker av ett bett. Det går att se spår efter lössens framfart. Förutom kliande utslag kan blodspår på madrassen vara säkra tecken. Det viktiga är att få bort dem så snabbt som möjligt - vägglusen förökar sig fort.

Så bekämpar du vägglöss

  • Tillkalla sanerare fort. Vägglössen förökar sig snabbt.
  • Var uppmärksam på utslag på kroppen som kliar.
  • Kontrollera väskor efter resa. Även nya möbler som tas in i hemmet.
  • Kyl ned sängkläder och annat lång tid.
  • Placera material i hög värme som i bastun. Vid 55 grader kan lössen dö.