ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Broccolisoppa, Osso buco och pasta med ärtpesto. Fotograf:Ove Lindfors
Broccolisoppa med svampquesadilla
Busenkel och krämig grönsakssoppa som serveras tillsammans med en läcker varm svampmacka. Fotograf:Ove Lindfors
Wok med persikor & cashew
Servera med jasminris eller glasnudlar. Fotograf:Ove Lindfors
Linsröra bombay i pitabröd
Att fylla ett varmt pitabröd med den här smakrika linsröran och exotiska tillbehör som kokos och banan känns verkligen som vardagslyx. Fotograf:Ove Lindfors
Osso buco på rotfrukter & kikärter
Italiensk klassiker som i originalet lagas med kalvlägg. Men så här till vardags känns en vegetarisk variant helt rätt. Fotograf:Ove Lindfors
Pasta med ärtpesto & bönor
Med frysta ärter och en mixerstav gör du enkelt en nyttig och matig pesto som passar utmärkt att blanda med pasta och goda borlottibönor. Fotograf:Ove Lindfors

Bjud på vegofavoriter – läcker vardagsmat

ANNONS:

Läcker mat utan kött och fisk – visst är det möjligt!

Vi bjuder på smakrika och vardagsenkla maträtter som även den mest inbitne köttätaren kommer att gilla.

Broccolisoppa med svampquesadilla

 Busenkel och krämig grönsakssoppa som serveras tillsammans med en läcker varm svampmacka.

4 portioner

  • 1 gul lök
  • 500 g färsk broccoli
  • 7 dl vatten
  • 3 msk grönsaksfond
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 1 krm mald muskot
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • rostade pumpakärnor

Quesadilla:

  • 300 g mjölig potatis
  • 150 g färska champinjoner
  • smör
  • 1 ägg
  • 75 g riven prästost
  • 1 dl hackad persilja
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • 8 små tortillabröd
  • rapsolja till stekning


1. Soppa: Hacka löken. Dela broccolin i buketter och skiva stammen. Koka lök, broccoli, vatten, fond, grädde och muskot under lock tills broccolin är mjuk, cirka 12 minuter.
2. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Strö över pumpa­kärnor vid servering.
3
. Quesadilla: Skala och koka potatisen. Pressa genom potatispress. Hacka champinjonerna och stek dem i smör. Blanda potatis, champinjoner, ägg, ost och persilja. Smaka av med salt och peppar.
4. Bred fyllningen på hälften av bröden, lämna en liten bit i ytterkant. Lägg på resten av bröden, tryck till lätt.
5. Stek gyllenbruna i olja på båda sidor. Servera bröden nystekta, skurna i tårtbitar eller halvor.

 

 

Wok med persikor & cashew

Servera med jasminris eller glasnudlar.

4 portioner

  • cirka 1 kg blandade grönsaker, som squash, broccoli, haricots verts, paprika, minimajs, svamp, morot
  • 1 bit färsk ingefära, cirka 5 cm
  • 3 vitlöksklyftor
  • jordnötsolja
  • 1 burk persikohalvor, 420 g
  • 5 msk spad från persikorna
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 3 msk fisksås
  • cirka 1 tsk sambal oelek
  • 2 tsk potatismjöl
  • 1 dl rostade cashewnötter
  • 1-1 1/2 dl strimlad salladslök

1. Ansa grönsakerna och skär i mindre bitar. Skala och hacka ingefäran. Hacka vitlöken.
2. Hetta upp oljan i en wok. Stek grönsaker, ingefära och vitlök några minuter i omgångar, på hög värme under omrörning.
3. Lägg tillbaka alla grönsaker i woken. Skär persikorna i klyftor och blanda ner dem.
4. Rör ihop persikojuice, soja, vinäger, vatten, fisksås, sambal oelek och potatismjöl. Blanda ner redningen i woken och koka upp. Strö över nötter och salladslök.

 

 

Osso buco på rotfrukter & kikärter

Italiensk klassiker som i originalet lagas med kalvlägg. Men så här till vardags känns en vegetarisk variant helt rätt. Servera med pasta.

4 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 bit rotselleri, 200 g
  • 4 potatisar av fast sort
  • olivolja
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk tomatpure
  • 2 tsk oregano
  • 1 burk kikärter, 400 g
  • flingsalt

Gremolata:

  • rivet skal av 1 citron
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1 dl hackad bladpersilja

1. Hacka lök och vitlök. Skala rotfrukter och potatis och skär i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i olivolja utan att det tar färg. Låt rotfrukterna, men inte potatisen, och chilin fräsa med en stund.
2. Tillsätt tomater, vatten, buljong, tomatpuré och oregano. Koka på svag värme under lock tills allt är mjukt, cirka 35 minuter. Lägg i potatisen efter ungefär 10 minuter.
3. Skölj kikärterna och blanda i mot slutet. Smaka av med salt.
4. Blanda ingredienserna till gremolatan och strö den över grytan.

 

 

 

Linsröra Bombay i pitabröd

Att fylla ett varmt pitabröd med den här smakrika linsröran och exotiska tillbehör som kokos och banan känns verkligen som vardagslyx.

4 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • solrosolja
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk garam masala
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • cirka 1 tsk sambal oelek
  • cirka 3 dl vatten
  • 2 dl gröna linser
  • 3 msk grönsaksfond
  • 1 dl mjuka sultanrussin
  • 1 dl torrostade jordnötter
  • 1 kruka koriander
  • flingsalt

Till servering:

  • pitabröd
  • strimlad isbergssallad
  • skivad banan
  • rostad kokos
  • tärnad gurka


1. Hacka lök och vitlök. Fräs i olja utan att det tar färg. Låt curry och garam masala fräsa med mot slutet.
2. Tillsätt tomater, sambal oelek, vatten och linser. Koka med locket på glänt tills linserna är färdiga och det har blivit en tjock sås, cirka 30 minuter. Blanda i fonden mot slutet.
3. Vänd ner russin, jordnötter och koriander. Smaka av med salt.
4. Värm pitabröden enligt förpackningen. Fyll dem med sallad, linsröra och övriga tillbehör.

 

 

 

Pasta med ärtpesto & bönor

Med frysta ärter och en mixerstav gör du enkelt en nyttig och matig pesto som passar utmärkt att blanda med pasta och goda borlottibönor.

4 portioner

  • 400 g pennepasta
  • 1 burk borlottibönor, 400 g
  • cirka 150 g getost
  • 4 msk rostade pinjenötter
  • olivolja
  • nymald peppar
  • myntablad

Ärtpesto:

  • 250 g frysta ärter
  • 3-4 msk av ärternas kokvatten
  • 50 g pinjenötter
  • 1 dl riven parmesanost
  • 3 msk färsk hackad mynta
  • 3/4 dl olivolja
  • flingsalt & nymald peppar

1. Peston: Koka ärterna någon minut i lättsaltat vatten. Låt rinna av, men spar lite av kokvattnet.
2. Mixa ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
3. Pastan: Koka pastan enligt förpackningen. Låt rinna och varmhåll. Skölj bönorna. Vänd ner bönor och pesto i pastan.
4. Toppa med smulad getost, pinjenötter, lite olivolja och nymald peppar. Strö på några myntablad.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT EXPRESSEN - FÖR INLOGGADE
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar:
Broccolisoppa, Osso buco och pasta med ärtpesto. Fotograf:Ove Lindfors
Broccolisoppa med svampquesadilla
Busenkel och krämig grönsakssoppa som serveras tillsammans med en läcker varm svampmacka. Fotograf:Ove Lindfors
Wok med persikor & cashew
Servera med jasminris eller glasnudlar. Fotograf:Ove Lindfors
Linsröra bombay i pitabröd
Att fylla ett varmt pitabröd med den här smakrika linsröran och exotiska tillbehör som kokos och banan känns verkligen som vardagslyx. Fotograf:Ove Lindfors
Osso buco på rotfrukter & kikärter
Italiensk klassiker som i originalet lagas med kalvlägg. Men så här till vardags känns en vegetarisk variant helt rätt. Fotograf:Ove Lindfors
Pasta med ärtpesto & bönor
Med frysta ärter och en mixerstav gör du enkelt en nyttig och matig pesto som passar utmärkt att blanda med pasta och goda borlottibönor. Fotograf:Ove Lindfors