EXPRESSEN.SE

Baka lätt och slätt - stort test av köksmaskiner

Köksmaskinen är en klassiker som blandar, knådar och vispar ingredienser till både små och stora bak.
Text: Elisabeth Rosén
Du spar både tid och handkraft i jultider när det vankas bak av lussekatter, matbröd och pepparkakor. En bra maskin blandar effektivt och ger degen den rätta spänsten. Köksmaskinerna har testats i sitt grundutförande utan extra tillbehör. Till vissa modeller ingår tillbehör som ballongvisp och blender. Andra vanliga funktioner som kan köpas till är köttkvarn, grönsaksskärare och passertillsats. De testade modellerna lyckades med uppdraget där effektiviteten bedöms från bra till mycket bra. Den främsta skillnad
ligger snarare i graden av användarvänlighet och prisvärdhet. .

Så gjorde vi:

Vetedeg till bullar blandades och knådades. Till dem som det medföljde ballongvisp har ägg och socker vispats. Därefter bedömdes design, kvalitet, kapacitet och funktioner samt värde för pengarna.

Stilren men dyr - betyg 3Namn:
Kenwood Major KM020
Typ: Köksmaskin med en 5,7 liters skål, degkrok, visp, två blandarblad och en blender på 1,5 liter.
Effektlägen: 1-6 samt max– och
pulsläge.
Effekt: 1 500 watt.
Omdöme: En gedigen och stilren köksmaskin. Designen är användarvänlig och monteringen enkel. Det är stor variation mellan olika effektlägen och maskinen behärskar från att röra till att vispa eller knåda häftigt. Bra sladdvinda som är dold inuti. I övrigt sticker inte produkten ut nämnvärt förutom ett mycket högt pris.
Cirkapris: 7 425 kronor


Mycket för pengarna - betyg 4Namn: Hugin Titanium
Typ: Modell med tillhörande skålar i storlekarna 3 och 4,5 liter. Visp, degkrok, blandarblad och blender 1,25 liter är standard.
Effektlägen: 1–11 samt max- och
pulsläge.
Effekt: 600 watt.
Omdöme: En stor maskin med enkel montering och hantering. Maskinen har god ergonomi och två praktiska bunkar. Effektlägena ger dock inte så stor variation samt att maskinen har ett olidligt arbetsljud redan vid låga effektlägen. Produkten känns inte påkostad, men man får mycket för pengarna. 
Cirkapris: 1 800 kronor


Traditionell maskin - betyg 3

Foto: Messlinger Gmbh Studio

Namn: Bosch MUM66R1SK
Typ: Enkel modell med 6,6 liters skål och degkrok.
Effektlägen: 1–3 plus max moment.
Effekt: 600 watt.
Omdöme: Kapaciteten är hög och
degen knådas effektivt. Ett tips är att se till att fötterna fäster i bordet annars
börjar maskinen att vandra i väg. Locket sluter tätt med ett mindre lock på toppen där man kan fylla på ingredienser. Smart sladdförvaring baktill. Sammantaget god funktionalitet men för få effektlägen.
Cirkapris: 2 100 kronor

Maskin med bra ergonomi - betyg 3Namn:
Severin 3882
Typ: Köksmaskin med en 4,5 liters skål, visp, degkrok och blandarblad.
Effektlägen: 1-11 samt max- och
pulsläge.
Effekt: 600 watt.
Omdöme: Stor maskin med bra ergonomi. Axeln fälls upp automatiskt och locket har ett smidigt påfyllnadshål med lucka. Maskinen arbetar bra men ljudet är besvärande högt. Maskinen är likvärdig med Hugin Titanium som har ett betydligt lägre pris och ger fler funktioner. Kvalitetsintrycket är godkänt, men inte mer. 
Cirkapris: 2 800 kronor


Dekorativ i  köket - betyg 3Namn: Kitchen Aid
Typ: Köksmaskin med en 4,8 liters skål, visp, degkrok och blandarblad.
Effektlägen: 1–10 (6 steg).
Effekt: 300 watt.
Omdöme: Gedigen och tung maskin. Monteringen är enkel och maskinen knådar och vispar effektivt, men arbetsljudet är högt. Det borde vara större skillnad på effektlägena och det krävs lite kraft för att lossa bunken.
Exklusiv maskin som med fördel står framme och dekorerar köket. Kvalitetsintrycket är mycket gediget men priset är i högsta laget.
Cirkapris: 6 000 kronor

Användarvänlig vinnare -  Bäst i test betyg 5Namn:
Krups KA9070
Typ: Modell med våg och timer. Tillbehör är en 5 liters skål, degkrok, blandarblad, visp och spatel.
Effektlägen: 1–12 samt pulsläge.
Effekt: 1 200 watt.
Omdöme: Praktiska funktioner är våg, tidtagning och timer. Degen arbetas effektivt och ägg och socker vispas fluffigt. I locket finns ett rymligt hål för påfyllnad. Maskinen är användarvänlig och lätt att montera. Kapaciteten är bra med stor variation mellan effektlägena. Stort plus för ett lågt arbetsljud.
Cirkapris: 4 000 kronor


Svår att rengöra - betyg 3Namn: Kenwood KM260
Typ: Köksmaskin med 4,3 liters skål, visp, degkrok, blandarblad och blender 1,5 liter.
Effektlägen: 1–5 samt max– och pulsläge.
Effekt: 600 watt.
Omdöme: Utseendet är inte så dekorativt men modellen är lätt och säker att montera och använda. Effektiviteten är god och den gör jobbet väl. Det har dock en tendens till att fastna deg i
redskapsfästet som är svårt att rengöra. Arbetsljudet är ljudligt och kvalitetsintrycket känns plastigt. Sladden förvaras dold i maskinen.
Cirkapris: 1 800 kronor


Omständlig klassiker - betyg 3Namn:
Electrolux Assistent AKM4110W
Typ: Köksmaskin med timer, 7 liters skål, rulle, skrapa, kniv och degkrok. Effektlägen: Steglöst vred.
Effekt: 700 watt.
Omdöme: En klassiker i köket med snurrande bunke. Lock saknas och det är inte uppenbart hur den monteras och används. En bra funktion är timern med vilken man kan ställa in arbetstiden. Det är inte den effektivaste
maskinen men när man väl lärt sig hantera den gör den jobbet. Den är dock ganska omständlig och skulle kunna vara betydligt mer användarvänlig.
Cirkapris: 3 150 kronorr