EXPRESSEN.SE
Kontrollpanel. Senaste modellen Aga Total Control har en kontrollpanel på spisen som gör det möjligt att ställa in vilka plattor eller ugnar man vill ska vara påslagna - till skillnad från den klassiska Aga-spisen som ständigt var påslagen. Cirkapris 110 000 kronor.

Kontrollpanel. Senaste modellen Aga Total Control har en kontrollpanel på spisen som gör det möjligt att ställa in vilka plattor eller ugnar man vill ska vara påslagna - till skillnad från den klassiska Aga-spisen som ständigt var påslagen. Cirkapris 110 000 kronor.

Foto: Liquid Image

<span><strong>Gustav Dalén</strong></span><br>Gustaf Dalén (1869-1937) föddes i Stenstorp och visade redan i unga år prov på både uppfinnartalang och entreprenörsanda. Utbildade sig till civilingenjör på Chalmers och jobbade sig sedan upp till vd-posten på Aga som han tillträdde 1909. Gift med Elma 1901 och fick fyra barn med henne. Hans största uppfinning är den helautomatiska Aga-fyren som drevs med acetylengas. Dalén förlorade synen på båda ögonen 1912 efter en olycka med gastuber, och en kort tid därefter tilldelades han Nobelpriset i fysik. Han fortsatte att leda Aga fram till 1937 då han avled i cancer.

Gustav Dalén
Gustaf Dalén (1869-1937) föddes i Stenstorp och visade redan i unga år prov på både uppfinnartalang och entreprenörsanda. Utbildade sig till civilingenjör på Chalmers och jobbade sig sedan upp till vd-posten på Aga som han tillträdde 1909. Gift med Elma 1901 och fick fyra barn med henne. Hans största uppfinning är den helautomatiska Aga-fyren som drevs med acetylengas. Dalén förlorade synen på båda ögonen 1912 efter en olycka med gastuber, och en kort tid därefter tilldelades han Nobelpriset i fysik. Han fortsatte att leda Aga fram till 1937 då han avled i cancer.

<span>Matchande prylar</span><br><em>Vedställ</em><br>Stilrent vedställ Manhattan från Röshults i betong och järn, finns i många färger, 3 195 kronor, Home in harmony.

Matchande prylar
Vedställ
Stilrent vedställ Manhattan från Röshults i betong och järn, finns i många färger, 3 195 kronor, Home in harmony.

<em>Hushållsvåg</em><br>Cremefärgad hushållsvåg från Dulton i retrostil, 399 kronor, bagarenochkocken.se.

Hushållsvåg
Cremefärgad hushållsvåg från Dulton i retrostil, 399 kronor, bagarenochkocken.se.

<em>Gryta</em><br>Rund gjutjärnsgryta från Le Creuset i läckra färgen Rosmarin rymmer 4,2 liter och kostar 1 199 kronor, Cervera.

Gryta
Rund gjutjärnsgryta från Le Creuset i läckra färgen Rosmarin rymmer 4,2 liter och kostar 1 199 kronor, Cervera.

Foto: Suncreek Lab.

Visa i helskärm
1/1

477 kg världsbäst spis - klassiker på export

Den klassiska Aga-spisen har kallats världens bästa spis.

Den var en revolution i 20-talsköken och tog sju år att utveckla, även för en Nobelprisbelönad uppfinnare.

Det var Gustaf Dalén som var mannen bakom Aga-spisen - en av våra mest kända svenska uppfinnare och fysiker, tillika nobelpristagare. Hans fokus hamnade på spisen när han låg sjuk hemma och såg sin hustrus ständiga bekymmer med matlagningen.

"De nuvarande köksspisarna äro rena antikviteterna, och här måste något göras!", lär Dalén ha sagt - och efter sju års utveckling presenterades den nya spisen på marknaden 1929.

Aga-spisen gjordes ursprungligen för kokseldning men finns även för ved, gas, olja och el. Den är gjord i gjutjärn och den vanligaste modellen med tre ugnar väger hela 477 kg. Alla spisar har en kokplatta, som håller 400 grader och en sjudningsplatta på 200 grader. Något som gjorde den mycket populär var att den var lättskött och bränslesnål, bara en kokspåfyllning om dagen krävdes för att spisen skulle brinna oövervakad dygnet runt. Dessutom värmdes köket upp och på köpet fick man varmvatten. Numera kan man styra spisen via smartphone, och den har blivit en riktig statuspryl. Några kända Aga-ägare är Madonna, prins Charles av England och Kate Winslet. Tillverkningen i Sverige upphörde 1957, men i England, där spisen sedan 30-talet har värmt de kalla köken, har produktionen fortsatt, och britterna betraktar numera Aga-spisen som sin. Men vi svenskar vet bättre...