SVT:s grova vänstermiss

Publicerad

Varför klarar inte SVT av att granska Vänsterpartiet ordentligt?

I tisdags kväll gick startskottet för public service-televisionens utfrågning av partiernas EU-toppkandidater. Först ut var Malin Björk från Vänsterpartiet

Björk har inte suttit EU-parlamentet utan har jobbat som politisk tjänsteman för V i partigruppen GUE/NGL i parlamentet. Hon har med andra ord god kännedom om de politiker och hon ska jobba med.

Därmed hade det varit relevant att fråga Björk varför Vänsterpartiet har valt att ingå i just denna partigrupp som rymmer delar av den europeiska extremvänstern - allt från lettiska kommunister till politiker från den grekiska tokvänstern.

De danska socialisterna i Socialistisk Folkeparti har lämnat GUE/NGL och gått över till gröna gruppen. Så har också det finska Vänsterförbundet gjort. Varför väljer Vänsterpartiet att stanna i EU-kommunistträsket?

Denna centrala fråga ställdes aldrig till Malin Björk under den ytterst hövliga och småmysiga utfrågningen.

I stället visades en förinspelad reserapport från Bryssel där programledarna Anders Holmberg och Camilla Kvartoft jagar högerextremister i parlamentets korridorer. Till slut får de napp och hittar en riktig tok i Nick Griffin. Han är en tidigare förintelseförnekare och partiledare för det brittiska - numera marginaliserade - fascistpartiet British National Party.

Vad just den galningen hade att göra med Malin Björks kandidatur framstod som högst oklart. För det finns ju annars gott om vänsterextrema intervjuobjekt i hennes egen partigrupp.

GUE/NGL motsätter sig såväl sanktioner mot Ryssland som ukrainska handelslättnader till EU. Partigruppens ordförande Gabi Zimmer har också ett politiskt förflutet i DDR; hon inledde sin politiska karriär i Eric Honeckers kommunistparti.

SVT kunde även ha intervjuat vänsterns val av EU-kamrat i form av Alfred Rubiks. Han har en lång karriär bakom sig i det sovjetiska kommunistpartiets Lettlandssektion och som politibyråmedlem. Rubiks har avtjänat ett fängelsestraff i Lettland för att ha stått bakom ett kuppförsök efter självständigheten. Och han tycks dela Putins syn på homosexuella, då han sagt att om bara han "hade varit borgmästare i Riga" så hade Pridefestivalen förbjudits.

GUE/NGL innehåller också det grekiska kommunistpartiet KKE vars partisymbol fortfarande är hammaren och skäran. I den grekiska vänsterkoalitionen Syriza - som väntas göra ett succéval - finns det maoistiska och fortfarande revolutionära KOE. Franska Vänsterfronten har en kommunistavdelning som bildades 1979 med Albanien som förebild.

En röst på Malin Björk den 25 maj blir också en röst på en partigrupp i EU-parlamentet. Huruvida andelen extremvänster och gamla kommunister ökar efter valet återstår att se.

Public service har ett särskilt ansvar för rapportering och granskning av EU-politiken och SVT borde med sina resurser och erfarna reportrar kunna konsumentupplysa väljarna.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida