ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
LÄGGER KORTEN PÅ BORDET. Natos generalsekreterare, Anders Fogh Rasmussen, konstaterar att Sverige inte kan förlita sig på att Nato skulle rycka ut till Sveriges försvar, "antingen är man medlem eller så är man det inte". Foto: JENS L'ESTRADE Foto: Jens L'Estrade
LÄGGER KORTEN PÅ BORDET. Natos generalsekreterare, Anders Fogh Rasmussen, konstaterar att Sverige inte kan förlita sig på att Nato skulle rycka ut till Sveriges försvar, "antingen är man medlem eller så är man det inte". Foto: JENS L'ESTRADE Foto: Jens L'Estrade

Sverige behöver en militärkupp

ANNONS:

På scenen under Folk och Försvars konferens i Sälen begår Estlands utrikesminister Urmas Paet ett uppfriskande etikettsbrott. Han påpekar att "Sverige är en de facto-medlem i Nato".

Och precis så förhåller det sig. Det finns få politiska frågor där skillnaden mellan politisk retorik och verklighet är så stor som när det gäller vårt förhållande till Nato.

Vi är inte medlemmar på papperet, saknar de så kallade artikel 5-garantierna, men är i Natosammanhang betydligt aktivare än många riktiga medlemmar. Det gäller såväl svenskt militärt deltagande i Natoledda operationer som i det säkerhetspolitiska och vardagsbyråkratiska jobbet vid Natohögkvarteret i Bryssel.

Om detta talar sällan svenska politiker klarspråk, förutom en eller annan folkpartist. I morgondagens partiledardebatt har Jan Björklund chansen att citera Estlands utrikesminister. Ta den, Björklund.

 

Moderaterna är i teorin för ett svenskt Natomedlemskap, men eftersom en stor majoritet på väljarmarknaden är motståndare eller skeptiska väljer partiet att ligga lågt. Fredrik Reinfeldt är ständigt beredd att marknadsanpassa politiken efter väljarnas efterfrågan. Att partiet hämtar sin nya kommunikationschef från Sveriges största dejtingsajt är i det perspektivet fullständigt logiskt.

Röstmaximerande moderater är helt enkelt livrädda för att Socialdemokraterna i valrörelsen 2014 ska kunna skrämma väljarna med Natospöket. Så detta deprimerande Natohyckleri lär bara fortsätta. Om nu inte ÖB Sverker Göranson och andra ledande militärer börjar tala klarspråk om vårt fullständiga Natoberoende. Sverige behöver helt enkelt en "demokratisk militärkupp". Och har man som ÖB sagt A - att den svenska försvarsförmågan inskränker sig till en vecka - bör man också kunna säga B: att hela den svenska försvarsplaneringen utgår ifrån att vi i en händelse av en konflikt ska få stöd av Nato.

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen var också på plats i Sälen. Han konstaterade krasst att Sverige inte kan förlita sig på att Nato rycker ut enligt artikel 5-förbindelsen: "Antingen är man medlem eller så är man det inte".

 

Men Fogh Rassmusen påpekade att eftersom "Sverige är en mycket aktiv partner", stärker det också våra säkerhetspolitiska aktier.

Av barn, estniska utrikesministrar och Natos generalsekreterare får man höra sanningar. Men inte av Fredrik Reinfeldt.

Nog för att det finns och har funnits en genuin vilja att hjälpa förtryckta kvinnor i Afghanistan eller diktaturens offer i Libyen. Men det förändrar inte det faktum att ett svenskt deltagande i Natoledda insatser utomlands också handlar om att samla pluspoäng hos försvarsalliansen.

Där har du ytterligare en sanning att berätta för svenska folket, Reinfeldt.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: