ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Partiledardebatten i SVT:s Agenda mellan Fredrik
Reinfeldt och Mona Sahlin. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Partiledardebatten i SVT:s Agenda mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Sluta larva er

ANNONS:
Det är rent komiskt att följa hur de stora partierna försöker tona ner sina valnederlag. I SVT:s valvaka levererade Mona Sahlin den originella analysen att det har blåst rödgröna vindar i valet. Gröna vindar blåste det förvisso, men några röda vindar kan man sannerligen inte registrera i valresultatet. Tvärtom gjorde Vänsterpartiet ett katastrofval och Socialdemokraterna lyckades inte förbättra sitt resultat från 2004 trots att partiet är i opposition under den värsta krisen på årtionden. Enda trösten i bedrövelsen för Sahlin är att Moderaterna gjorde ett ännu sämre val.
Moderaterna försöker på samma krystade sätt krama glädjeämnen ur de nattsvarta siffrorna: "Vi håller våra mandat... Vi vann 120 000 fler väljare än 2004", skriver partisekreteraren Per Schlingmann på Moderaternas hemsida.
Det är uppenbart att någon självkritik inte kommer att idkas inför öppen ridå.

EU-val är visserligen inte
samma sak som riksdagsval. Väljarna tänker friare när regeringsmakten inte står på spel och satsar gärna på udda häst. Men valet reser ändå en del intressanta frågor inför valet nästa höst. Det verkar exempelvis inte lika givet längre att vi går mot ett slags tvåpartisystem, där allt ljus är på S och M medan småpartierna förtvinar. Det vore i så fall ett välkommet trendbrott.
För Alliansen blev valresultatet faktiskt bättre än det kan se ut vid första påseende. Till att börja med blev det blå blocket större än det röda. Det är psykologiskt viktigt inför valet 2010, även om S har erkänt svårt med mobiliseringen just i EU-val. Inget av de hotade partierna - KD och C - åkte heller ur EU-parlamentet, vilket underlättar sammanhållningen i Alliansen.
I grunden är det också bra att Moderaternas totala dominans i regeringen utmanas genom Folkpartiets succéval. Samtidigt finns det förstås en risk att FP:s tuppkam växer lite för snabbt liksom att M får en förlorarstämpel på sig.

Det rödgröna laget
har mer att bekymra sig över. Sahlin lyckades visserligen hålla avståndet till Moderaterna, vilket kan ses som ett styrkebesked mot bakgrund av det senaste halvårets kris för rörelsen. Samtidigt är 24,6 procent av rösterna ett synnerligen magert resultat för en ny partiledare som till råga på allt verkar i opposition. Det är bara de extremt lågt ställda förväntningarna som gör att Sahlin kan känna sig "lättad" över ett sådant valresultat.
De motsatta utslagen för samarbetspartierna Miljöpartiet och Vänsterpartiet kan också skapa friktion i samarbetet framöver. MP kan med viss auktoritet hävda att tyngdpunkten i den rödgröna politiken borde flyttas högerut medan V riskerar utplåning om dess hjärtefrågor offras en efter en.
Den enda alldeles säkra slutsatsen som kan dras inför valet nästa höst är väl denna: De stora partierna är påtagligt nervösa för att genrepet i söndags kan komma att ha betydelse.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
Fler mest lästa ledare
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: