ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Sakine Madon

Studenter är inte fattiga

Fristående kolumnist Läs fler texter av Sakine Madon
ANNONS:
Äntligen dyker det upp förslag från den studiesociala kommittén - representerad av samtliga riksdagspartier.
Sveriges förenade studentkårer (SFS) är arga och studenterna är fattiga, enligt ordföranden Moa Neuman. Att kårobligatoriet slopas krymper budgeten för festfixande och påstådd "klasskamp" som en del kårer gärna ägnar sig åt. Detta surar förstås studentföreträdare över.
I går kom också uppgifter om att en höjning av studiemedlen är på gång. Inte för att studenter är en samhällsgrupp i akut behov av mer pengar, men föreställningen om fattiga och ofrivilligt magra studenter i trasiga kläder är ändå utbredd.
Bilden späs på av verklighetsfrånvända studentorganisationer som ropar "misär!" och kräver heltidsbetalt, utan att jobba, under studietiden.
Och återigen klagar Göteborgs-Postens liberala ledarsida på studenternas "dåliga ekonomi". I höstas drog sidan till med att studenter står med "mössan i hand" och "tvingas" leva fattigt. Låt se här: vi får utbildning betald och studiemedel för flera år. Men enligt GP, som vill larma om denna "nyfattigdom", tillhör unga människor i högre utbildning numera "de mest utsatta grupperna i samhället".

När jag tog upp nudelmyten i Expressen i somras tyckte SFS:s Moa Neuman att "Madon skrev att hennes kursare under studietiden hade råd att sitta på dyra kaféer och menade att detta skulle bevisa att studenter har pengar i överflöd". Men att jag i stället borde "titta på en av alla de undersökningar som gjorts, till exempel SFS:s beräkning av studenters ekonomi".
Det gör jag gärna. Neuman och hennes tårögda vänner menar alltså att studenterna fått det värre och att det fattas ungefär 900 kronor i månaden för att få studentekonomin att gå ihop. På hemsidan "Höj studiemedlet nu!" är tonen gapigare och kravet över 1000 kronor. Man tar också upp "rätten" till heltidsbetalt - allt för att "uppnå en skälig levnadsstandard".
För det första: studiemedlet höjs årligen och följer konsumentprisindex. Det stämmer inte att studenter aldrig haft det så "dåligt" som nu.
SFS och Swedbank, vars ekonomer ibland yrar om att nivån på studiemedlet bör ta hänsyn till att studenter behöver laptopar och mobiler, påstår att studenters köpkraft minskat med 24 procent på tjugo år.
Men, för att citera Upsala Nya Tidnings ledarsida: "...vad Swedbank och SFS 'glömmer' att berätta är att det för tre år sedan var så att marginalerna hade försämrats med 40 procent jämfört med 1989. De senaste åren har inte studenternas ekonomi försämrats, den har drastiskt förbättras."

Inte nog med att mat beräknas gå på ungefär 2400 kronor i månaden, och att studenter förväntas äta lunch på studentkåren. Att man ibland kan ta med sig matlåda verkar Swedbank inte ha hört talas om. Hygienartiklar för nära 500 kronor i månaden och några hundra till nöjen låter heller inte som en katastrof.
Nog finns det fattiga studenter, en grupp är studerande ensamstående med barn. Den pekar SFS gärna på - men då i syfte att få generellt höjda studiemedel.
Det är förstås inte lika roligt att kämpa för riktade bidrag till dem som verkligen behöver, när man kan låtsas att alla studenter - inklusive en själv - har rätt till mer ölpengar.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: