ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REGERING MED SEX PARTIER. Jyrki Katainen, ledare för Samlingspartiet – Finlands moderater
– och blivande statsminister, satsar stort och brett. I dag inleder han förhandlingar om en regering
med hela sex partier. Foto: Markku Ulander
REGERING MED SEX PARTIER. Jyrki Katainen, ledare för Samlingspartiet – Finlands moderater – och blivande statsminister, satsar stort och brett. I dag inleder han förhandlingar om en regering med hela sex partier. Foto: Markku Ulander

Regnbågens land

ANNONS:
Sannfinländarna blev tredje största parti i finska valet, nyligen, men nu har de blåvita populisterna gått i opposition. För Timo Soini kunde omöjligen ge upp sin stora valfråga: Nej till stödpaket till Portugal.
Regeringsbildningen i Finland är minst sagt märklig. Jyrki Katainen, ledare för Samlingspartiet - Finlands moderater - och blivande statsminister, satsar stort och brett. I dag inleder han förhandlingar om en regering med hela sex partier. Samlingspartiet ska tillsammans med Socialdemokraterna, Svenska Folkpartiet, Kristdemokraterna, De gröna och Vänsterförbundet styra Finland de kommande fyra åren.
Vi får väl se hur det blir med den saken i slutändan. Vänsterförbundet är nämligen lika mycket motståndare som Sannfinländarna till att hjälpa ett Portugal i nöd. Men Socialdemokraterna har krävt att partiet ska få vara med i förhandlingarna. Jyrki Katainen kunde rimligen ha vägrat, eftersom S absolut inte vill sitta i opposition tillsammans med Sannfinländarna. Socialdemokraterna hade nog vikt sig.
Jyrki Katainen har deklarerat att "regeringen kan bara ha en politik", men Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki säger att hans riksdagsgrupp kommer att rösta nej till Portugal-lån - även om partiet sitter i regeringen.
Lös den ekvationen om du kan, Katainen. Vänsterförbundet kommer knappast att få några ministerposter, men enbart inbjudan visar hur totalt annorlunda den finländska politiska kulturen är jämfört med den svenska. Skulle Fredrik Reinfeldt kunna bjuda in Lars Ohly till regeringsförhandlingar? Ja, möjligen. Om världen stod på randen till ett tredje världskrig.
Finland står inte inför något större hot. Visst måste statsfinanserna komma i balans, med skattehöjningar och besparingar. Men ekonomin är betydligt starkare i dag än under den 1990-talskris som födde den här sortens regnbågsregeringar.
En förklaring till Timo Soinis sanslösa framgångar är hans skarpa kritik av konsensuskulturen: Det spelar liksom ingen roll hur folket röstar, i stort sett hamnar ändå samma gamla partigäng i regeringen.
Jyrki Katainen bekräftar Soinis kritik genom sitt agerande.
Dessutom blir det förstås svårt att genomdriva en effektiv ekonomisk politik. Risken är uppenbar att kompromissandet i regeringsprogrammet gör återhämtningen både motigare och längre än nödvändigt.

De Gröna sade på valnatten att de skulle gå i opposition, men har ändrat sig. En av partiets givna ministerkandidater är Ville Niinistö. Han är gift med en politiker som inte fick bli minister i Sverige. Maria Wetterstrand, som avtackas på Miljöpartiets kongress i helgen, påverkas alltså också av resultatet av Katainens besvärliga regeringsförhandlingar på Ständerhuset i Helsingfors.
Det kunde dock ha varit betydligt värre. Varje regering utan Sannfinländarna är trots allt en bra regering.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: