Patrik Kronqvist

Iskallt kvinnosvek av Vänsterpartiet

Publicerad

"Håll tyst om förtrycket". Det är Vänsterpartiets budskap till de modiga kvinnor som står upp mot fundamentalisterna.

Under våren och sommaren har en lång rad kvinnor vittnat om hur fundamentalister i förorten försöker bestämma hur andra människor ska leva sina liv.

Deras modiga texter har gett mig hopp. Kanske skulle vi ändå kunna undvika misstaget från hedersvåldsdebatten, där allvarliga problem sopades under mattan av rädsla för att främlingsfientliga krafter skulle gynnas.


Efter att Vänsterpartiets ledning på måndagen gav sig in i debatten är jag dock betydligt mer pessimistisk om den saken (Aftonbladet 6/7).

"Att peka ut förorten ökar bara splittringen", slog partisekreteraren Aron Etzler fast, tillsammans med de feministiska och migrationspolitiska talespersonerna Rossana Dinamarca och Christina Höj Larsen.

 

Vänsterpartisterna är fega nog att inte skriva ut namnen på dem de kritiserar. Men alla som följt debatten vet vilka vänsterfeminister som nu uppmanas att tala med små bokstäver om förtrycket i sin närmiljö.

Det är Zeliha Dagli i Husby som borde sluta gnälla över att hon inte vågar gå i kortbyxor till kolonilotten.

Det är Nalin Pekgul i Tensta som ska hålla tyst när kvinnor hånas för att de inte fastar under ramadan.

Och det är Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för V (!) och boende i Skärholmen, som borde sluta protestera över att fundamentalister kräver att unga kvinnor beslöjar sig.

Vänsterpartisterna är också fega nog att inte direkt bemöta kvinnornas berättelser. I stället ger de sig på en halmgubbe.

"[Vi är inte] beredda att genom generaliseringar och ryktesspridning låtsas som att kvinnoförtryck, homofobi och fundamentalism är förbehållet en enskild religion eller endast finns i förorten", skriver de. 

Som om kvinnorna påstått att de enda svenska jämställdhetsproblemen finns i förorten och beror på fundamentalistiska muslimer. Eller som om deras egna upplevelser kan avfärdas som rykten.

 

I verkligheten är det naturligtvis så att det finns jämställdhetsproblem i hela Sverige. Men våld i nära relationer, ojämställd vård och småflickor som trakasseras för att de inte bär slöja är problem som kräver olika åtgärder. Och det måste vara okej att kritisera fundamentalistiskt förtryck utan att samtidigt uppmärksamma den orättvisa fördelningen av träningstider inom fotbollen.

Vänstern brukar raljera över borgare som ser skattesänkningar som lösningen på allt. Men Vänsterpartiet har också ett universalmedel som de tror fungerar mot alla fläckar.

"Historiskt har vi sett att det bara finns ett enda motmedel [mot kvinnoförtryck och homofobi]: Ökad jämlikhet och rättvisa", skriver de. Vilket, om V har rätt, alltså skulle betyda att homofobin var ett mindre problem 1980 - svensk jämlikhets guldår - än vad det är i dag.

 

Vänsterpartisterna drar dock resonemanget längre än så. Grundproblemet är egentligen inte fundamentalisternas försök att kontrollera andra människors liv. Det är blott ett symptom på att högern privatiserat förskolor och infört vårdvalssystem. Egentligen faller alltså allt tillbaka på... vinst i välfärden.

Vänsterpartisterna skulle nästan vara komiska i sina försök att pressa in verkligheten i sina teorier – om det inte vore för att det är utsatta kvinnor som de offrar längs vägen.

 

Läs också:

Tala ur skägget om förortsförtrycket, Sjöstedt

Förortens kvinnor får inte svikas igen

Vänstern har släppt kampen mot religiöst förtryck - till KD

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida